Suroviny
- mladá chlazená kachna 1 ks
- menší bílá cibule 2 ks
- menší červená cibule 2 ks
- jablka 500 g
- pomeranč 1 ks
- kmín 1 lžíce
- sůl 1 lžíce
- mletý pepř
- medovina
Bramborové noky
- oloupané brambory 400 g
- hrubá mouka 150 g
- sůl 1 lžička
- vejce 1 ks
Červené zelí
- hlávka červeného zelí 1/2
- cibule 1 ks
- ocet 200 ml
- cukr krupice 6 lžic
- drcený kmín 1/2 lžičky
- hrubá mouka 1 lžíce
- sůl
- olej 4 lžíce
Oloupeme cibuli a umytá jablka zbavíme jadřinců, vše rozkrojíme na menší kousky. Omytý pomeranč rozkrájíme na kolečka i s kůrou. Kachnu osolíme a vmasírujeme do ní kmín. Do kachny vložíme cibuli, jablka a pomeranč. Napěchovanou kachnu uzavřeme jehlou. Zbylou směs poklademe kolem kachny. Kachnu podlijeme trochou vody a medovinou, pekáč zabalíme alobalem. Kachnu dáme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 90 minut. Po 90 minutách propícháme kachní kůži vidličkou. Kachnu opět zaděláme a dáme péct znova na 90 minut. Po 180 minutách sundáme alobal a trochu podlijeme vodou. Během pečení kachnu podléváme šťávou. Po třech hodinách pečení je kachna hotová. Necháme jí chvíli odležet a můžeme porcovat.
Bramborový knedlík (noky): Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme, zasypeme hrubou moukou, osolíme, doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Z propracovaného bramborového těsta vytvarujeme dvě šišky nebo menší noky a zaváříme je do vroucí osolené vody, podebereme vařečkou, aby plavaly, a vaříme 10, 15 nebo 20 minut – podle velikosti. Uvařené šišky hned nakrájíme na plátky.
Červené zelí: Z hlávky zelí odebereme vnější listy, odřízněme dřevnaté části a nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme nahrubo. V hlubší pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm zpěníme, pak přidáme nakrouhané zelí, sůl, kmín, cukr a také ocet. Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi 20 minut. Pak do základu přidáme mouku (je-li potřeba, tak také ještě trochu vody) a zelí dalších deset minut dusíme, pak dochutíme.
Zdroj: Kachna s červeným zelím a bramborovými noky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachna-s-cervenym-zelim-bramborovymi-noky [On-line 10.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář