Suroviny:
- 1 masitá kachna, očištěná
- mořská sůl a drcený pepř
- svazek šalvěje
- 3 pomeranče
- 1 malý citron
- 5cm kus zázvoru
Na omáčku:
- 4 lžíce třtinového cukru
- šťáva ze 2 pomerančů
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 6 – 8 lžic portského
- sůl a mletý pepř
- výpek z kachny
- 1 lžíce studeného másla, na kostičky
Kachnu vyndejte včas z ledničky, aby došla pokojové teploty. Omyjte ji osušte a vidličkou propíchejte kůži na tučných místech kachny. Smíchejte 1 lžíci soli, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry, 1/4 lžičky drceného pepře a asi 4 nasekané lístky šalvěje.
Směsí okořeňte kachnu vně i uvnitř a břišní dutinu vyložte ještě celými snítkami šalvěje (pár lístků si nechte na ozdobu) a klínky z jednoho pomeranče a citronu a svažte jí nožičky.
Kachnu vložte do pekáče prsy nahoru a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut. Snižte teplotu na 180°C, podlijte trochu vody přidejte nasekaný zázvor a pečte další třičtvrtě hodinu. Během pečení ji přelévejte občas vypečenou šťávou. Pak seberte z povrchu šťávy vypečené sádlo a přidejte plátky z druhého pomeranče ( je lepší použít oloupaný pomeranč bez kůry a bílé dužiny, aby omáčka příliš nezhořkla) a vymačkanou šťávu z třetího pomeranče. Dopečte doměkka a zlatova, zhruba 30 minut.
Mezitím připravte základ omáčky. V pánvi rozpusťte cukr s octem a když začne zlátnout odstavte z ohně a opatrně vmíchejte pomerančovou šťávu. Vraťte na plamen, přilijte portské a trochu vody a pomocí metličky vařte a míchejte dokud se zkaramelizovaný cukr nerozpustí. Odstavte
Upečenou kachnu přendejte na mísu i s plátky pomeranče, přikryjte a nechte asi 20 minut odpočívat.
Do pekáče vlijte trochu vody, na sporáku odmíchejte všechny přípečky a slijte přes cedník do základu omáčky. Omáčku povařte a trochu zredukujte, případně dochuťte. Odstavte z ohně a do omáčky zašlehejte kousky studeného másla.
Kachnu naporcujte, každou porci na talíři přelijte omáčkou. Podávejte s dýňovým pyré, pečenými plátky pomeranče a ozdobte lístky šalvěje..
Dýňové pyré
Suroviny:
- 800 g dužiny dýně
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- po 2 snítkách rozmarýnu a tymiánu
- 1 lžička třtinového cukru nebo medu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce smetany
Dýni okrájejte a vydlabejte z ní semínka a vlákna. Nakrájejte na větší kousky a vložte do pekáče spolu s nahrubo pokrájeným česnekem, zakapte olivovým olejem, osolte, posypte cukrem a bylinkami, promíchejte, přikryjte a dejte péct do předehřáté trouby na 190 ºC na 20-30 minut, dokud není dýně měkká, ale ještě nehnědne.
Vyhoďte snítky bylin a obsah pekáče rozmixujte dohladka se smetanou a máslem a dochuťte solí.
Prima tip: pokud chcete, můžete místo mixéru použít šťouchadlo na brambory a dýni jen tak nahrubo našťouchat
Zdroj: Kachna se šalvějí, pomeranči a portským a dýňové pyré; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/vanocni-inspirace-podle-karoliny-kamberske [On-line 14.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář