reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kachna se šalvějí, pomeranči a portským a dýňové pyré

Suroviny:

  • 1 masitá kachna, očištěná
  • mořská sůl a drcený pepř
  • svazek šalvěje
  • 3 pomeranče
  • 1 malý citron
  • 5cm kus zázvoru

Na omáčku:

  • 4 lžíce třtinového cukru
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 6 – 8 lžic portského
  • sůl a mletý pepř
  • výpek z kachny
  • 1 lžíce studeného másla, na kostičky

Kachnu vyndejte včas z ledničky, aby došla pokojové teploty. Omyjte ji osušte a vidličkou propíchejte kůži na tučných místech kachny. Smíchejte 1 lžíci soli, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry, 1/4 lžičky drceného pepře a asi 4 nasekané lístky šalvěje.

Směsí okořeňte kachnu vně i uvnitř a břišní dutinu vyložte ještě celými snítkami šalvěje (pár lístků si nechte na ozdobu) a klínky z jednoho pomeranče a citronu a svažte jí nožičky.

Kachnu vložte do pekáče prsy nahoru a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut. Snižte teplotu na 180°C, podlijte trochu vody přidejte nasekaný zázvor a pečte další třičtvrtě hodinu. Během pečení ji přelévejte občas vypečenou šťávou. Pak seberte z povrchu šťávy vypečené sádlo a přidejte plátky z druhého pomeranče ( je lepší použít oloupaný pomeranč bez kůry a bílé dužiny, aby omáčka příliš nezhořkla) a vymačkanou šťávu z třetího pomeranče. Dopečte doměkka a zlatova, zhruba 30 minut.

Mezitím připravte základ omáčky. V pánvi rozpusťte cukr s octem a když začne zlátnout odstavte z ohně a opatrně vmíchejte pomerančovou šťávu. Vraťte na plamen, přilijte portské a trochu vody a pomocí metličky vařte a míchejte dokud se zkaramelizovaný cukr nerozpustí. Odstavte

Upečenou kachnu přendejte na mísu i s plátky pomeranče, přikryjte a nechte asi 20 minut odpočívat.

Do pekáče vlijte trochu vody, na sporáku odmíchejte všechny přípečky a slijte přes cedník do základu omáčky. Omáčku povařte a trochu zredukujte, případně dochuťte. Odstavte z ohně a do omáčky zašlehejte kousky studeného másla.

Kachnu naporcujte, každou porci na talíři přelijte omáčkou. Podávejte s dýňovým pyré, pečenými plátky pomeranče a ozdobte lístky šalvěje..
Dýňové pyré

Suroviny:

  • 800 g dužiny dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • po 2 snítkách rozmarýnu a tymiánu
  • 1 lžička třtinového cukru nebo medu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce smetany

Dýni okrájejte a vydlabejte z ní semínka a vlákna. Nakrájejte na větší kousky a vložte do pekáče spolu s nahrubo pokrájeným česnekem, zakapte olivovým olejem, osolte, posypte cukrem a bylinkami, promíchejte, přikryjte a dejte péct do předehřáté trouby na 190 ºC na 20-30 minut, dokud není dýně měkká, ale ještě nehnědne.

Vyhoďte snítky bylin a obsah pekáče rozmixujte dohladka se smetanou a máslem a dochuťte solí.

Prima tip: pokud chcete, můžete místo mixéru použít šťouchadlo na brambory a dýni jen tak nahrubo našťouchat

Zdroj: Kachna se šalvějí, pomeranči a portským a dýňové pyré; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/vanocni-inspirace-podle-karoliny-kamberske  [On-line 14.12.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.