Suroviny:
- 2 kg kysaného zelí
- 1 kg uzených žebírek, nasekaných
- 50 g uzeného špeku
- 2 hrsti sušených hub, předem namočených
- 100 g sušených švestek, propláchnutých
- cca 10 kuliček celého černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 3 cibule, nadrobno nakrájené
- 2 lžíce sádla
- 2 rovné lžíce mleté sladké papriky
- 1 maďarská klobása
- 2 – 3 stroužky česneku, prolisované
- kysaná smetana a čerstvý chléb k podávání
- pálivá mletá paprika k podávání
Kyselé zelí propláchněte v cedníku vodou, je-li příliš kyselé a dejte ho do velkého hrnce. Spolu s nasekanými uzenými žebírky. Ty si nechte nasekat už u řezníka, tak aby se vešly pohodlně do hrnce. Zalijte vodou, aby vše bylo ponořené a přidejte nahrubo pokrájený špek, sušené houby, švestky, koření. Přiveďte k varu a vařte dokud maso neodpadává od kostí. Je -li třeba, dolijte během vaření vodu. Když je maso měkké, vyberte žebírka z hrnce, maso oberte a vraťte do polévky.
Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte ji na sádle dorůžova. Poprašte paprikou a jakmile se rozvoní – trvá to jen chvíli přidejte ji s cibulí do polévky. Nakonec přidejte i na kolečka nakrájenou klobásu a prolisovaný česnek. Povařte ještě 2 -3 minuty, ochutnejte a je-li třeba dochuťte a podávejte s kysanou smetnou, chlebem a pálivou paprikou. Kqždý si ji doostří podle svého. Polévku doporučujeme uvařit den předem, kapustnica je nejlepší druhý den, když se rozleží.
Zdroj: Kapustnica; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-na-cesty-na-hladove-navraty-domu [On-line 20.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář