Suroviny:
- kostra z krůty
- krk z krůty
- vykostěná stehna z krůty
- 2 mrkve
- řapíkatý celer
- pórek
- 1 cibule
- cca 1, 5 l vody
- nové koření
- celý pepř
- sůl
Na játrové knedlíčky:
- játra
- 1 lžíce strouhanky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- máslo
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
Do vody dáme kousky krůty a necháme zavařit. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom polévku okořeníme 2 kuličkami nového koření, celým pepřem a solí. Přidáme 2 kousky mrkve, 1 kousek řapíkatého celeru, pórek a 1 rozpůlenou cibuli.
Necháme povařit asi 2 hodiny. Mezitím si připravíme játrové knedlíčky: na pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Játra rozmixujeme, osolíme a opepříme. Přidáme k nim nastrouhaný česnek, asi lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a asi půlku rozšlehaného vajíčka. Na závěr přidáme orestovanou cibulku a promícháme.
Do osolené vařící vody vložíme vytvarované knedlíčky a jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky.
Z vývaru vyndáme zeleninu a zbytek přecedíme. Zeleninu nakrájíme a vložíme ji na dno talíře. Přidáme játrové knedlíčky, zalijeme vývarem, posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.
Zdroj: KRŮTÍ BUJON S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/naucte-se-recepty-z-kruty-od-zdenka-pohlreicha?special=758795 [On-line 01.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář