Suroviny
- brambory 800 g
- kachní stehna 5 ks
- med 3 lžíce
- pomeranč 2 ks
- bílé víno 500 ml
- jarní cibulka 1 svazek
- sůl
- pepř
- česnek dle chuti
Osolená kachní stehna dáme do pekáče, podlijeme vínem a k masu nakrájíme dobře oloupané (ještě radši spíš okrájené či vyfiletované) pomeranče, které rozložíme na maso i kolem. Necháme dusit v troubě vyhřáté na 150°C asi dvě hodiny. Poté slijeme šťávu, rozmícháme ji s medem, nalijeme zpátky na maso a necháme péct na 250°C ještě 15 minut. Stehna několikrát potřeme šťávou, aby se udělala glazura.
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Měkké brambory rozšťoucháme, přidáme cibulku (může být osmažená na másle) a podle chuti česnek, sůl a pepř.
Zdroj: Pečená kachna na pomerančích se šťouchaným bramborem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kachna-na-pomerancich-se-stouchanym-bramborem [On-line 23.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář