Ingredience pro přípravu receptu:
- 450 g – hladká mouka
- 375 g – máslo
- 300 ml – ledová voda
- 75 g – hořké kakao
- 1/2 lžičky – sůl
Čokoládový krém
- 6 kusů – žloutek
- 50 g – hladká mouka
- 150 g – cukr krystal
- 300 g – hořká čokoláda – najemno nasekaná
- 500 ml – plnotučné mléko
Na listové těsto smícháme mouku, sůl a kakao. Přidáme na malé kostky nakrájené máslo, ale nezapracováváme ho do mouky. Uprostřed této směsi uděláme důlek a nalijeme do něj polovinu vody. Rukama zpracujeme těsto, přidáme zbytek vody a hněteme, než vznikne hladká hmota. V tomto bodě by mělo máslo zůstat tuhé a viditelné. Na pomoučeném vále vyválíme obdélník o rozměrech přibližně 15 x 30 cm. Teď ho poskládáme. Položíme ho před sebe tak, že delší strana bude ležet vodorovně. Levý okraj přehněteme směrem do středu a přes něj pravý okraj, směrem doleva. Teď před sebou máme obdélník o třech vrstvách. Otočíme těsto o 90 stupňů doleva, delší strana bude opět ležet vodorovně. Opět těsto vyválíme do obdélníku a znovu ho poskládáme stejným způsobem. Na levé části těsta si uděláme značku, zakryjeme těsto fólií a uložíme ho na 20 minut do lednice. Těsto vyndáme z lednice a dle znaménka si ho položíme stejným způsobem na plochu a opakujeme postup s vyválením a přeložením. Znovu vychladíme v lednici a naposledy vyválíme a poskládáme. Necháme těsto 20 minut odpočívat. Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia Vyválíme z těsta obdélník o rozměrech 25 x 30 cm, centimetr vysoký. Přeložíme těsto na tři díly a uděláme si v každé třetině značku. Nakrájíme ho na tři rovné, stejně velké díly. Vyložíme plech pečicím papírem a položíme na něj díly těsta. Necháme mezi nimi dost místa. Vidličkou těsto propícháme, aby se během pečení moc nenafouklo. Uložíme plech do trouby a pečeme přibližně 10–15 minut. Upečené těsto vyndáme z trouby a necháme zcela vystydnout. Připravíme si krém. Ručním mixérem vyšleháme žloutky s třetinou cukru doběla, až budou mít krémovou konzistenci. Při nízké rychlosti vešleháme mouku. Zbývající cukr a mléko dáme do kastrůlku a na středním plameni přivedeme k varu. Horkou směs pomalu vlijeme na vaječnou směs a stále mícháme. Směs přelijeme znovu do kastrůlku a necháme probublávat na mírném ohni dvě minuty. Vzniklou směs nalijeme do misky s nalámanou čokoládou a mícháme, dokud se čokoláda celá nerozpustí. Zakryjeme a necháme vychladnout. Dva díly těsta hojně potřeme vychladlým čokoládovým krémem. Poskládáme všechny tři díly těsta na sebe tak, že poslední z nich bude bez krému. Poprášíme povrch kakaem a uložíme na 20 minut do lednice. Hotový dezert nakrájíme pilkovým nožem na malé řezy a servírujeme.
Zdroj: Sen z listového těsta; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/sen-z-listoveho-testa.html [On-line 31.12.2012]
pracné,ale výborné