Ingredience
- sterilizované zelí i s nálevem 600 g
- cibule 1 kus
- větší brambory 2 kusy
- klobáska 2 kusy
- anglická slanina vcelku 150 g
- bobkový list 1 kus
- česnek 2 stroužky
- polévkové koření 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- olej 1 dávka
- hladká mouka 3 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, trochu mleté papriky, kterou zaprášíme hladkou moukou, krátce orestujeme a zalijeme vodou do půlky hrnce. Mícháme, aby se jíška nepřichytla a neudělaly se hrudky, když se začne vařit, přidáme oloupané a na kousky nakrájené brambory. Dále do hrnce přidáme zelí i s nálevem a na kousky nakrájenou klobásku. Osolíme, opepříme a přidáme polévkové koření, bobkový list. Necháme pod pokličkou vařit, dokud brambory nezměknou, občas promícháme. Pak přidáme ještě prolisovaný česnek a necháme 5-10 minut povařit. Pokud chceme víc česnekovou chuť, už nevaříme, pokud chceme polévku méně kyselou, zelí propláchneme a šetříme nálevem, při servírování také můžeme zjemnit troškou smetany.
Zdroj: Zelňačka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zelnacka-1 [On-line 19.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář