Ingredience
- přední hovězí maso 1 kg
- mrkev 1 kus
- menší celer 1 kus
- petržel 1 kus
- cibule 1 kus
- dochucovadlo do polévky 1 dávka
- pepř 3 kuličky
- nové koření 3 kuličky
- domácí nudle 1 dávka
játrové knedlíčky:
- vepřová játra 300 g
- strouhanka dle potřeby 1 dávka
- vejce 2 kusy
- nasekaná petrželka 1 lžíce
- sušená majoránka 2 lžičky
- česnek 3 stroužky
- sůl a pepř 1 špetka
1. Omyté hovězí maso necháme vzejít k varu, a když se začne tvořit šlem, maso vyndáme. Znovu ho dáme vařit do čisté vody, po chvíli k němu přidáme kořenovou zeleninu, cibuli i se slupkou a necháme probublávat téměř dvě hodiny.
2. Mezitím si připravte knedlíčky z vepřových jater, která můžete naškrábat nebo rozmixovat. Podle potřeby přidejte strouhanku, osolte, opepřete, přidejte vejce, majoránku a prolisovaný česnek. Promíchejte a nechte chvíli odležet.
3. Vývar proceďte, maso a zeleninu pokrájejte, část vraťte do vývaru. Pomocí dvou lžiček nebo haluškovače vytvořte knedlíčky a vařte je v polévce, dokud nevyplavou na hladinu. Polévku dochuťte podravkou a zavařte do ní dobré domácí nudle. Můžete ji osvěžit posekanou petrželkou či pažitkou a servírujte.
Zdroj: Hovězí vývar; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-4 [On-line 11.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář