Suroviny
- hověží přední mso 0,5 kg
- mrkev 1 ks
- celer
- petržel
- pepř
- sůl
- cibule 1 ks
- vlasové nudle
- nať petržele
Knedlíčky
- vepřová játra 0,5 kg
- majoránka
- česnek 2 strožky
- sůl
- pepř
- vejce 1 ks
- strouhanka
- nať petržele
Maso si dáme vařit do tlakového hrnce asi se dvěma litry vody. Můžeme přidat ještě kost, aby byl vývar lepší, osolíme a přidáme celou cibuli i se slupkou, ale konce cibule odkrojíme. Když je maso měkké, vyjmeme z vývaru, nakrájíme na kostičky a vložíme zpět.
Nyní si připravíme játrové knedlíčky. Játra si rozmixujeme, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce, nasekanou petržel, utřený česnek a zahustíme trochou strouhanky. Lžičkou vykrajujeme knedlíčky a házíme do vařícího se vývaru, necháme povařit.
Zvlášť do hrnce si dáme vařit mrkev, celer a petržel, nakrájené na kostičky. Po uvaření zeleninu scedíme a vložíme ji do hotového vývaru.
Stejně tak zvlášť si uvaříme nudle, přecedíme, propláchneme studenou vodou a pak je teprve vložíme do vývaru. Pokud si polévku připravujeme dopředu nebo jí chceme podávat až druhý den, tak si uvařené nudle necháme zvlášť a do polévky je dáme až těsně před podáváním, protože by nudle nabyly a polévka by byla pak moc hustá.
Nakonec dáme do polévky nasekanou petržel, dochutíme solí a pepřem.
Zdroj: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-jatrovymi-knedlicky-9 [On-line 09.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář