Suroviny
- mleté maso (hovězí a vepřové) 500 g
- lasagne 6-8 plátků
- rajský protlak 500 ml
- cibule 1 ks
- cuketa 1 ks
- mrkev 1 ks
- česnek 3 stroužky
- oregano
- rozmarýn
- bešamelová omáčka (hladká mouka, mléko, muškátový oříšek)
- tvrdý sýr 250 g
- olej 2 lžíce
- trochu kečup
- máslo 1 lžíce
- mléko 300 ml
- mořská sůl
- pepř
Na oleji osmahneme cibulku, pak česnek a maso. Zalijeme rajčatovým protlakem a povaříme čtvrt hodiny, přidáme bylinky (bazalka, oregano, rozmarýn, tymián.),pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, kapku kečupu a dochutíme solí a pepřem. Podusíme ještě společně deset minut. Mezitím si v kastrůlku rozehřejeme olej a uděláme si zásmažku z mouky, do té přimícháme i lžíci másla, okořeníme muškátovým oříškem či muškátovým květem, solí a pepřem a přimícháme chladné mléko. Metličkou vyšleháváme. Bešamel necháme provařit 15 minut, aby nebyl cítit moukou.
Do větší zapékací formy, nejlépe na lasagne dáme velkou naběračku masové směsi a malou naběračku bešamelu, poklademe plátky lasagní dle velikosti formy, asi třikrát až čtyřikrát zopakujeme vrstvu masové směsi, bešamelu a ještě posypeme hrstí nastrouhaného sýra, opět poklademe plátky lasagní .Poslední vrstvu tvoří masová směs s pořádnou vrstvou sýra bez bešamelu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů po dobu 45 minut.
Zdroj: Lasagne; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/lasagne-1 [On-line 04.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář