Suroviny:
- 400 g předního hovězího masa
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 3 červené řepy
- 3 brambory, velikosti řepy
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 mrkve a menší kus celeru
- stejné množství bíléhohlávkového zelí
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce octa
- 1–2 lžíce krupicového cukru
- sůl a mletý pepř
- zakysaná smetana a zelenápetrželka na ozdobu
Do hrnce nalijte zhruba 1,5 litru studené vody a vložte do ní hovězí maso.
Přidejte sůl, bobkové listy, pepř a nové koření a vařte na velmi mírném plameni doměkka. Bude to trvat minimálně dvě hodiny. Hotový vývarpřeceďte do druhého hrnce.
Přidejte do něj brambory a červenou řepu,obojí oloupané a nakrájené na kostičky a opět přiveďte k varu.
Zatímco se brambory a řepa vaří, rozpusťte si na pánvi máslo. Nechtena něm zesklovatět cibuli, pak přidejte i mrkev, celer a zelí, vše očištěnéa nakrájené a za občasného promíchání opékejte dozlatova, těsně před koncem vmíchejte sladkou papriku.
Zeleninu z pánve přidejte do polévky a s ní i protlak, oceta cukr a společně vařte ještě zhruba půl hodiny, až jsou všechny surovinyměkké a jejich chutě se propojí.
Před dokončením boršč ochutnejtea dolaďte ho solí, octem, cukrem i pepřem tak, aby vám vyhovoval.
Hotový boršč na talířích ozdobte kopečkem kysané smetany a petrželkou.
Zdroj: Poctivý domácí boršč; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-pro-teplo-pohodu-od-karoliny?special=773951 [On-line 25.01.2015]
Poslední tip, trik či komentář