Ingredience
- přední hovězí maso 300 g
- morkové kosti 2 kusy
- větší mrkev 1 kus
- petržel 1 kus
- kus celeru 1 dávka
- celý pepř 4 kuličky
- domácí nudle 1 hrst
- česnek 3 stroužky
- majoránka 1 špetka
- vepřové nebo drůbeží játra 250 g
- strouhanka na zahuštění 1 dávka
- libeček 3 snítky
- naťová petržel 2 snítky
- domácí nudle 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
1. Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se zeleninou, libečkem a celým kořením. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Pěnu ani není nutné sbírat.
2. Po vypnutí tepla necháme hovězí vývar asi deset minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso.
3. Játrové knedlíčky připravíme tak, že syrová játra rozmixujeme spolu s česnekem, solí a majoránkou. Přidáme strouhanku a tvoříme kuličky, které vkládáme do vroucí polévky až na konec. Povaříme a podáváme hojně posypané sekanou zelenou petrželkou či pažitkou.
Zdroj: Polévka s domácími nudlemi; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/polevka-s-domacimi-nudlemi-0 [On-line 21.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář