Ingredience:
- 300g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- sůl
- 1/3 lžičky mleté sladké papriky
- 1 špetka lžičky mletého pepře
- 1/3 lžičky majoránky
- 1/3 lžičky sušené zeleninové směsi
- ¼ lžičky muškátového květu
- 3 lžíce strouhanky
- 5 stroužků česneku (2 stroužky do knedlíčků, 3 do polévky)
- 1 mrkev
- 1 hrnek pórku
- květák podle chuti
- 2 ks bobkový list
- 6 kuliček celý pepř
- 5 kuliček nové koření
- nudle dle chuti
Mleté maso dáme do misky, přidáme vejce, sůl, mletou sladkou papriku, mletý pepř, majoránku, sušenou zeleninu, muškátový květ, strouhanku, prolisovaný česnek a vše smícháme dohromady. Ze směsi mokrýma rukama vytvarujeme knedlíčky o průměru asi 2 cm. Do 2,5 litrů vody dámerovnou lžičku soli, a jak začne vřít, nasázíme do ní opatrně knedlíčky tak, aby se nedeformovaly. Když začnou plavat, už se nerozpadnou.
Přidáme mrkev, pórek, květák a cibuli nakrájené na menší kousky. Cibuli můžeme nakrájet nebo podle chuti nechat vcelku. Použít lze také třeba mraženou zeleninu či ji kombinovat s čerstvou. Výběr zeleniny je pouze na vlastní chuti, použijeme celkově 350 až 400 g. Mraženou zeleninu předem nerozmrazujeme. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a pod pokličkou vaříme doměkka.Dolijeme vypařenou vodu a dosolíme. Přidáme česnek nakrájený na plátky, povaříme asi 3 minuty a můžeme podávat.Servírujeme s těstovinami uvařenými samostatně ve slané vodě podle návodu na obalu nebo s doma vyrobenými. Ty nedáváme do polévky, ale až na talíř. Polévka tak nebude kalná a navíc si každý zvolí druh a množství zavářky.
Zdroj: Polévka s hovězími knedlíčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/polevka-s-hovezimi-knedlicky [On-line 15.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář