Suroviny
- olivový olej 150 ml
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- celer kousek
- mleté hovězí maso 600 g
- mleté vepřové maso 600 g
- kuřecí játra 200 g
- červené víno 200 ml
- rajčatový koncentrát 2 lžíce
- vlažná voda 1 l
- mléko 200 ml
- muškátový ořšek
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Na galety
- hladká pšeničná mouka 300 g
- voda 750 ml
- vejce 2 ks
- olej na smažení
- sůl špetka
Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme maso, nejdříve hovězí a vepřové, po chvíli restování přidáme i nakrájená játra. Podlijeme červeným vínem a počkáme pár minut, až se vypaří alkohol. V litru vlažné vody rozmícháme rajčatový koncentrát (hustý protlak) a zalijeme tím masovou směs. Promícháme a necháme vařit alespoň dvě hodiny, ideální jsou ale 3-4 hodiny. Na posledních 20 minut přilijeme mléko, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Galety (slané palačinky): Smícháme mouku se solí. Postupně přidáváme vodu a nakonec vajíčko. Těsto necháme hodinu uležet. Pak z těsta na mírně rozpálené pánvi potřené olejem připravíme jednotlivé palačinky.
Galety naplníme boloňskou omáčkou, složíme a posypeme sýrem.
Zdroj: Ragú Bolognese s galetami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/ragu-bolognese-s-galetami [On-line 03.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář