Suroviny:
- telecí kýta
- vepřový bok
- vepřová plec
- drůbeží játra
- slanina
- 1 dcl portského vína
- 1 dcl smetany
- brandy
- cibule
- česnek
- tymián
- rozmarý
- celý zelený pepř v nálevu
- sůl
- pepř
na zeleninu:
- mrkev
- celer
- šalotka
- nakládané
- cibulky
- okurky
- cornichon
- ocet
- med
- cukr
- šafrán
- pažitka
- dijonská hořčice
- olivový olej
- sůl
- pepř
Telecí a vepřové maso nechte přimrznout a nakrájejte na menší kousky. Opepřete, osolte a každé zvlášť promíchejte. K játrům přidejte část nakrájeného telecího masa, tymián a portské víno.
Libové maso umelte dvakrát, tučné maso jen jednou. K libovému masu přilijte trochu smetany a vyšlehejte fáš. K ní přidejte Brandy, namleté tučné maso, směs jater a telecího, kuličky zeleného pepře a směs dušené cibule, česneku a tymiánu. Zpracujte dohromady.
Terinu vystelte slaninou a naplňte směsí a navrch opět přikryjte slaninou. Nahoru přidejte pár snítek čerstvého rozmarýnu, přikryjte alobalem a vložte do pekáče, který vylijte vodou.
Troubu předehřejte na 120 stupňů a pečte 50 – 60 minut. Pak terinu zatěžte a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte zeleninu: v pánvi zavařte trochu vody a vložte nakrájenou mrkev, celer a ša-lotku. Osolte, opepřte, přidejte ocet, cukr, šafrán, krájené okurky, cibulky, dijonskou hořčici, med, pažitku a dochuťte kapkou olivového oleje.
Terinu nakrájejte na plátky a nandejte na talíř spolu se zeleninou, kterou ještě zakápněte olivovým olejem. Podávejte s opečeným chlebem.
Zdroj: TELECÍ TERINA S NAKLÁDANOU ZELENINOU; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/videa-recepty-na-premierove-masove-menu [On-line 04.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář