|
|
|
VEJCE ZTRACENÁ NEBOLI „ZASTŘENÁ“
Potřebujeme:
2 vejce – naprosto čerstvá
Vodu
(2 lžíce vinného nebo kvasného octa )
Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k mírnému varu. Pokud jsou vejce opravdu čerstvá, není nutné do vody dávat ocet, protože čerstvé vejce zůstane celistvé, starší se rozteče. Dobrým trikem je roztočení vody v hrnci lžící nebo vařečkou a vkládání vejce do středu tohoto víru. Jakmile voda začne opět vřít, zmírníme oheň a vejce necháme „táhnout“ 1–2 minuty, žloutek musí zůstat tekutý.
Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící a podáváme je ještě teplá. Pokud vejce chceme skladovat, ponoříme je do studené vody a pak při podávání je teprve prohřejeme v teplé omáčce.
ZTRACENÁ VEJCE „BENEDIKT“ NA TOASTU
Potřebujeme:
2 žemle na hamburgery
4 plátky šunky
Na holandskou omáčku
100 g másla
2 čerstvé žloutky
čerstvý estragon
citronovou šťávu z čerstvého citronu
sůl, čerstvě mletý pepř
2 ztracená vejce
V pánvi přepustíme máslo, sebereme pěnu a scedíme. Žloutky dáme do těžšího kastrůlku, osolíme, opepříme, přidáme trochu vody nebo vývaru a rozšleháme do pěny. Poté nádobu vložíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Pak sejmeme omáčku z lázně a do směsi přidáváme tekuté máslo a stále nepřestáváme šlehat!! Dochutíme jí citronovou šťávou a případně čerstvým estragonem. Podélně rozkrojené hamburgerové žemle potřeme máslem, přidáme plátek šunky a dáme zapéct pod gril. Na opečené housky se šunkou dáme zastřené vejce a přelijeme holandskou omáčkou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-vejce-ztracena-neboli-zastrena.html
Potřebujeme:
- 1 hovězí oháňku
- 2 morkové kosti
- 300 g hovězího žebra
- 2 velké mrkve
- 2 velké cibule
- 1 palici česneku
- ½ bulvy celeru
- 2 ks pórku
- 1 kořen petržele
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček pepře
- zelené natě (petrželka, libeček, pažitka),
- sůl
- 4 pevně ušlehané bílky k čištění vývaru,
- 1 sklenice portského vína,
- 2 lžíce mouky,
- 2 lžíce olivového oleje,
- trochu koňaku Celý recept Vývar z hovězí oháňky a dvojitý vývar
Potřebujeme:
- 4 kuřecí prsa a stehna
100 g strouhaného tvrdého sýra (nejlépe parmezánu)
100 g másla
citronovou kůru
100 ml smetany
škrobovou moučku
osmaženou jarní cibulku
bazalka a tymián
sůl, pepř
Na obalení:
Potřebujeme:
- 8 ks Mušlí Svatého Jakuba,
8 plátků slaniny,
8 ks krevet,
4 ks šalotky,
1 cuketu,
200 g filetů mořského vlka,
200 g filetů lososa,
olivový olej,
sůl, pepř
Na přílohu:
Potřebujeme:
- 1 kg srnčího hřbetu bez kosti,
10 plátků parmské šunky,
2 lžíce oleje,
200 g husí paštiky,
2 lžíce francouzské hořčice,
1 balíček listového těsta,
1 vejce lehce našlehané,
sůl, pepř Celý recept Srnčí hřbet Wellington
Potřebujeme:
- 1 kg kuřecích skeletů
- kuřecí ořez
- 1 cibule
- 1 mrkev
- stonek řapíkatého celeru
- 1petržel
- bylinky (libeček, šalvěj, tymián, petržel)
- černý pepř,
- nové koření,
- 2 bobkové listy,
- sůl Celý recept Škola vaření: Kuřecí vývar
Potřebujeme:
- 1 vykostěné kuře
- 200 g kuřecích jater
- 100 g žampionů
- 1 malá cibule
- 100 ml suchého bílého vína
- 100 g másla
- 2 starší rohlíky
- 100 ml kuřecího vývaru
- 2 vejce
- tymián
- sůl, bílý pepř Celý recept Škola vaření: Kuřecí roláda
Potřebujeme:
- 250 g vepřové plece,
- 250 g jehněčího masa,
- 1 vepřovou nožičku,
- 1 vepřový ocásek,
- 1 ks hovězího žebra,
- 2 mrkve,
- 2 pórky,
- 2 cibule,
- 1000 g lojovatých brambor,
- 1 palici česneku,
- 1 malý celer,
- 1 l bílého vína Ryzlink nebo Rulandské šedé,
- 100 g sádla,
- 100 g hladké mouky,
- tymián, bobkový list, hřebíček, sůl, pepř Celý recept Baeckeoffe – dušené maso s bramborami
Na 4 porce potřebujeme:
- 500 g rybích filetů,
4 plátky nastrouhaného toustového chleba,
6 lžic nadrobno nakrájené kořenové zeleniny,
1 vejce,
2 ks šalotky,
špetku muškátového oříšku,
majoránku,
tymián,
pažitku,
hladkou mouku,
olej na smažení,
sůl, pepř
Na omáčku:
Potřebujeme:
- celozrnné těstoviny (ideálně),
- 5 stroužků česneku,
- olivový olej,
- 400 g květáku,
- 400 g brokolice,
- citron,
- čerstvou bazalku,
- Ricotta sýr,
- mandlové lupínky Celý recept Teplý těstovinový salát
Potřebujeme:
- 300g pšeničné mouky,
- 150g másla,
- 4 vejce,
- 150g libové uzené slaniny,
- 125ml creme fraiche, nebo kyselé smetany,
- 4 cibule,
- 150g ementálu nebo Gruberu,
- špetku muškátového oříšku,
- sůl a pepř Celý recept Cibulový koláč – Quiche Lorraine
- 1 šálek strouhané mrkve,
- 1 šálek strouhaného jablka,
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje,
- ¼ šálku agávového sirupu,
- 1 šálek jemných ovesných vloček,
- 1 šálek celozrnné mouky Celý recept Mrkvovo-jablečné koláčky
Potřebujeme:
- 2,5 l kuřecího vývaru,
1 šálek sušených hřibů,
100 g čerstvých hřibů,
4 křepelčí vajíčka,
16 račích ocásků,
300 g telecího brzlíku
1 mrkev nakrájenou nadrobno,
100 g celeru nadrobno,
suché sherry dle chuti Celý recept Hříbková polévka s račími ocásky
Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.
|
|
Poslední tip, trik či komentář