reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vejce ztracená neboli „zastřená“

VEJCE ZTRACENÁ NEBOLI „ZASTŘENÁ“

Potřebujeme:

2 vejce – naprosto čerstvá
Vodu
(2 lžíce vinného nebo kvasného octa )

Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k mírnému varu. Pokud jsou vejce opravdu čerstvá, není nutné do vody dávat ocet, protože čerstvé vejce zůstane celistvé, starší se rozteče. Dobrým trikem je roztočení vody v hrnci lžící nebo vařečkou a vkládání vejce do středu tohoto víru. Jakmile voda začne opět vřít, zmírníme oheň a vejce necháme „táhnout“ 1–2 minuty, žloutek musí zůstat tekutý.
Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící a podáváme je ještě teplá. Pokud vejce chceme skladovat, ponoříme je do studené vody a pak při podávání je teprve prohřejeme v teplé omáčce.

ZTRACENÁ VEJCE „BENEDIKT“ NA TOASTU

Potřebujeme:

2 žemle na hamburgery
4 plátky šunky
Na holandskou omáčku
100 g másla
2 čerstvé žloutky
čerstvý estragon
citronovou šťávu z čerstvého citronu
sůl, čerstvě mletý pepř
2 ztracená vejce

V pánvi přepustíme máslo, sebereme pěnu a scedíme. Žloutky dáme do těžšího kastrůlku, osolíme, opepříme, přidáme trochu vody nebo vývaru a rozšleháme do pěny. Poté nádobu vložíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Pak sejmeme omáčku z lázně a do směsi přidáváme tekuté máslo a stále nepřestáváme šlehat!! Dochutíme jí citronovou šťávou a případně čerstvým estragonem. Podélně rozkrojené hamburgerové žemle potřeme máslem, přidáme plátek šunky a dáme zapéct pod gril. Na opečené housky se šunkou dáme zastřené vejce a přelijeme holandskou omáčkou.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-vejce-ztracena-neboli-zastrena.html

Vývar z hovězí oháňky a dvojitý vývar

Potřebujeme:

  • 1 hovězí oháňku
  • 2 morkové kosti
  • 300 g hovězího žebra
  • 2 velké mrkve
  • 2 velké cibule
  • 1 palici česneku
  • ½ bulvy celeru
  • 2 ks pórku
  • 1 kořen petržele
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • zelené natě (petrželka, libeček, pažitka),
  • sůl
  • 4 pevně ušlehané bílky k čištění vývaru,
  • 1 sklenice portského vína,
  • 2 lžíce mouky,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • trochu koňaku Celý recept Vývar z hovězí oháňky a dvojitý vývar

Domácí kuřecí nugety

Potřebujeme:

  • 4 kuřecí prsa a stehna
    100 g strouhaného tvrdého sýra (nejlépe parmezánu)
    100 g másla
    citronovou kůru
    100 ml smetany
    škrobovou moučku
    osmaženou jarní cibulku
    bazalka a tymián
    sůl, pepř

Na obalení:

 

Bramborové pyré/kaše

Potřebujeme:

Vánoční rybí špíz na restované zelenině

Potřebujeme:

  • 8 ks Mušlí Svatého Jakuba,
    8 plátků slaniny,
    8 ks krevet,
    4 ks šalotky,
    1 cuketu,
    200 g filetů mořského vlka,
    200 g filetů lososa,
    olivový olej,
    sůl, pepř

Na přílohu:

Srnčí hřbet Wellington

Potřebujeme:

  • 1 kg srnčího hřbetu bez kosti,
    10 plátků parmské šunky,
    2 lžíce oleje,
    200 g husí paštiky,
    2 lžíce francouzské hořčice,
    1 balíček listového těsta,
    1 vejce lehce našlehané,
    sůl, pepř Celý recept Srnčí hřbet Wellington

Škola vaření: Kuřecí vývar

Potřebujeme:

  • 1 kg kuřecích skeletů
  • kuřecí ořez
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • stonek řapíkatého celeru
  • 1petržel
  • bylinky (libeček, šalvěj, tymián, petržel)
  • černý pepř,
  • nové koření,
  • 2 bobkové listy,
  • sůl Celý recept Škola vaření: Kuřecí vývar

Škola vaření: Jak upéct kuře

Potřebujeme:

 

Škola vaření: Kuřecí roláda

Potřebujeme:

  • 1 vykostěné kuře
  • 200 g kuřecích jater
  • 100 g žampionů
  • 1 malá cibule
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 g másla
  • 2 starší rohlíky
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 2 vejce
  • tymián
  • sůl, bílý pepř Celý recept Škola vaření: Kuřecí roláda

Baeckeoffe – dušené maso s bramborami

Potřebujeme:

  • 250 g vepřové plece,
  • 250 g jehněčího masa,
  • 1 vepřovou nožičku,
  • 1 vepřový ocásek,
  • 1 ks hovězího žebra,
  • 2 mrkve,
  • 2 pórky,
  • 2 cibule,
  • 1000 g lojovatých brambor,
  • 1 palici česneku,
  • 1 malý celer,
  • 1 l bílého vína Ryzlink nebo Rulandské šedé,
  • 100 g sádla,
  • 100 g hladké mouky,
  • tymián, bobkový list, hřebíček, sůl, pepř Celý recept Baeckeoffe – dušené maso s bramborami

Rybí frikadelky

Na 4 porce potřebujeme:

  • 500 g rybích filetů,
    4 plátky nastrouhaného toustového chleba,
    6 lžic nadrobno nakrájené kořenové zeleniny,
    1 vejce,
    2 ks šalotky,
    špetku muškátového oříšku,
    majoránku,
    tymián,
    pažitku,
    hladkou mouku,
    olej na smažení,
    sůl, pepř

Na omáčku:

Teplý těstovinový salát

Potřebujeme:

  • celozrnné těstoviny (ideálně),
  • 5 stroužků česneku,
  • olivový olej,
  • 400 g květáku,
  • 400 g brokolice,
  • citron,
  • čerstvou bazalku,
  • Ricotta sýr,
  • mandlové lupínky Celý recept Teplý těstovinový salát

Cibulový koláč – Quiche Lorraine

Potřebujeme:

  • 300g pšeničné mouky,
  • 150g másla,
  • 4 vejce,
  • 150g libové uzené slaniny,
  • 125ml creme fraiche, nebo kyselé smetany,
  • 4 cibule,
  • 150g ementálu nebo Gruberu,
  • špetku muškátového oříšku,
  • sůl a pepř Celý recept Cibulový koláč – Quiche Lorraine

Mrkvovo-jablečné koláčky

  • 1 šálek strouhané mrkve,
  • 1 šálek strouhaného jablka,
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje,
  • ¼ šálku agávového sirupu,
  • 1 šálek jemných ovesných vloček,
  • 1 šálek celozrnné mouky Celý recept Mrkvovo-jablečné koláčky

Hříbková polévka s račími ocásky

Potřebujeme:

  • 2,5 l kuřecího vývaru,
    1 šálek sušených hřibů,
    100 g čerstvých hřibů,
    4 křepelčí vajíčka,
    16 račích ocásků,
    300 g telecího brzlíku
    1 mrkev nakrájenou nadrobno,
    100 g celeru nadrobno,
    suché sherry dle chuti Celý recept Hříbková polévka s račími ocásky

Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.