„Gastroturistický magazín Chuti monarchie z vlastní produkce stanice TV Paprika věnuje velkou pozornost nejen rozmanitým chutím různých regionů, ale klade velký důraz i na vizuální stránku zvoleného tématu, na příběhy a na prezentaci dobového stupně vývoje průmyslu, zemědělství a dopravy.
Moderátor Róbert Bede navštěvuje významná města a gastronomické „památky” bývalé Monarchie oblečen vždy do příslušného historického oděvu, přičemž ke svým cestám používá autentické dopravní prostředky.
Ve Vídni pozve diváky na labužnický „Tafelspitz”, v Schönbrunnu nám připraví tradiční jablečný závin, pražského králíka na smetaně zapije dobrým pivem, zatímco v rumunském městě Oradea nám nabídne k místní specialitě zvané „vargabéleš” pálenku. Avšak pořad se neomezuje pouze na samotné vaření: diváci si prohlédnou také psací stůl maďarského básníka Adyho, projdou se budovou Národního divadla v Bratislavě a v Hofburgu navštíví přepychově zařízené komnaty císařovny Alžběty (Sissi) a císaře Františka Josefa.“
Zdroj: TV Paprika http://tvpaprika.hu/cs/musoraink/chuti_monarchie
Recepty pořadu Chuti monarchie:
- Staroprešpurský tokáň s nočky – Bratislava
- Slovenská dršťková polévka – Bratislava
- Sachrův dort
- Jablečný závin
- Vídeňský řízek
- Vařená hovězí špička
- Lívance s borůvkovou zavařeninou – Praha
- Dort Gundel – Budapest
- Bažantí prsíčka na způsob hraběte Széchenyiho – Budapest
- Králičí stehna na smetaně s knedlíkem – Praha
- Krakovská kachna
- Krakovská maczanka
- Krakovský tvarohový koláč
- Černé rizotto – Rijeka
- Polévka z mušlí – Rijeka
- Fritule – Rijeka
- Selská čorba – Oradea
- Zapékané zelí – Oradea
- Vargabéleš – Oradea
- Bratislavské rohlíčky s tvarohem a ořechy
- Hovězí vývar s játrovými knedlíčky – Praha
Poslední tip, trik či komentář