reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Zázvorová nepečená kolečka

Zázvorová kolečka patří mezi vynikající a rychle připravené cukroví. Oplývají jemnou štiplavostí a exotickou chutí po kandovaném zázvoru. Pozor – ocení i mnozí muži, kteří jinak sladké nejedí!

Používáme kousky zázvoru kandovaného nebo sušeného, nikoliv mletého.

  • 100 g perníku na strouhání
  • 60 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g mletých ořechů
  • 50 g kandovaného nebo sušeného zázvoru (celé kousky, ne mletý!)
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Štědrák

do dortové formy o průměru 28 cm

Přinášíme starý recept od pratety na kynutou vánoční sladkost − štědrák neboli skládanec. Anebo štědrý skládanec? Jeho tajemství tkví v bohatosti a pestrosti náplní, které tvoří jednotlivá patra tohoto bohatě plněného koláče, můžeme říci i dortu. Chutná famózně, nejlépe až druhý den, kdy se všechny náplně patřičně proleží. Pak teprve poznáme, jak se jejich chutě vzájemně a dokonale snoubí. Korpusem je kynuté těsto, mezi jehož etáže se postupně kladou náplně ořechová, maková, povidlová a tvarohová.

Těsto

  • 20 g droždí
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 250−300 ml mléka
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 20 g másla na potření

Droždí (o pokojové teplotě) utřeme se lžící cukru do kašičky, zalijeme vlažným mlékem, přidáme lžíci mouky a přikryté necháme vyběhnout.

K vykynutému kvásku přidáme další ingredience – zbytek cukru, vanilkový cukr, mouku, rozehřáté vlažné máslo, vlažné mléko, žloutky, sůl a vypracujeme hladké těsto. Přikryté necháme na teplém místě vykynout, asi jednu hodinu. Během kynutí 2× promísíme a připravíme náplně.

Vykynuté těsto rozdělíme na pět částí, z nichž je jedna o trochu větší, zbylé čtyři stejné.

Větší část těsta rozválíme dokulata a vyložíme jím vymazanou a hrubou moukou vysypanou dortovou formu, aby těsto přesahovalo okraje formy.

Na dno rozetřeme ořechovou náplň. Z dalšího kusu těsta vyválíme kulatý tvar o průměru dortové formy a položíme na ořechovou náplň. Takto pokračujeme dál, promazáváme náplní makovou, povidlovou a nakonec tvarohovou. Z posledního dílu těsta vyválíme placku a nakrájíme pruhy, které navrch klademe do mřížky. Přesahující okraj těsta přehneme dovnitř a povrch potřeme rozehřátým máslem.

Pečeme při 165 °C 45−60 minut. Během pečení můžeme zakrýt alobalem, na závěr odkrýt a dopéct dozlatova.

Ořechová náplň

  • asi 200 ml vody
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g mletých ořechů
  • citrónová kůra
  • 30 g strouhanky

Oba cukry svaříme s vodou, přidáme mleté ořechy, citrónovou kůru a strouhanku. Dobře promícháme. Podle potřeby můžeme nazředit horkou vodou, aby se nám hmota dobře roztírala, nesmí však téci.

Maková náplň

  • 100−150 ml mléka
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g mletého máku
  • špetka mleté skořice
  • 4 tlučené hřebíčky
  • 30 g rozinek máčených v rumu

Mléko svaříme s oběma cukry, vsypeme mák, ochutíme skořicí, hřebíčkem a nasekanými rozinkami, dobře promícháme.

Povidlová náplň

  • 200 g švestkových povidel
  • voda na zředění
  • mletá skořice
  • 1 lžíce rumu

Švestková povidla podle potřeby naředíme horkou vodou a ochutíme skořicí a rumem.

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu
  • 40 g moučkového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce solamylu

Tvaroh smícháme s oběma cukry, žloutkem a solamylem. Pokud je hmota příliš hustá, naředíme mlékem. Naopak, máme-li tvaroh hodně řídký, vymačkáme ho přes plátýnko. Měl by se dobře roztírat, ale nesmí být příliš řídký.

Celý recept Štědrák

Brazilské hvězdičky

 

Výrazné jak svým vzhledem, tak i chutí jsou brazilské hvězdičky, které nejvíce milují děti. Jsou veselé, sladkokyselé a asi právě proto patří mezi první kousky, po kterých děti na míse s cukrovím sáhnou.

Citrónová poleva

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 80 g strouhaných neloupaných mandlí
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
 

Tvarohové řezy s jahodami a káva

Ingredience
na těsto:

  • vejce 6 kusů
  • moučkový cukr 6 lžic
  • polohrubá mouka 6 lžic
  • prášek do pečiva 1 kus
  • olej na smažení 1 dávka

na tvaroh:

  • vaničky tučného tvarohu 3 kusy
  • vanilkový cukr 2 kusy
  • máslo 1 dávka
  • moučkový cukr a jahody na ozdobu 1 dávka

na čokoládovou polevu:

Kuřecí ragú s hruškou

Ingredience

  • kuřecí stehenní řízky 1 kg
  • rýže basmati 1 dávka
  • sůl a pepř 1 špetka
  • hrušky 5 kusů
  • tymián 1 špetka
  • solamyl 2 lžíce
  • bílé víno 100 ml
  • pažitka 1 hrst
  • červené papriky 2 kusy
  • rajčata 3 kusy
  • mrkev 1 kus
  • smetana 150 ml
  • strouhaný sýr 1 dávka Celý recept Kuřecí ragú s hruškou

Šnek z listového těsta, capresse

Ingredience

  • listové těsto 1 balení
  • šunkový salám 100 g
  • plátkový sýr 150 g
  • paprika 1 kus
  • cibule 1 kus
  • kečup 3 lžíce
  • plnotučná hořčice 1 lžíce
  • vejce 1 kus
  • oregáno, bazalka, kmín 1 špetka
  • hladká mouka na vál 1 hrst

na caprese:

Jablečný závin s mandlem

Ingredience

  • listové těsto 1 balení
  • jablka 1 dávka
  • mandle 1 dávka
  • rozinky 1 sáček
  • skořicový cukr 1 sáček
  • cukr moučka 1 dávka
  • vanilkový cukr 1 sáček
  • vejce 1 kus
  • tekutá čokoláda na ozdobu 1 dávka Celý recept Jablečný závin s mandlem

Pravá svíčková omáčka

Ingredience

  • svíčková pečeně 1 kus
  • mrkve 10 kusů
  • sůl 1 špetka
  • petržel 1 svazek
  • celer 1 kus
  • masox 1 kostka
  • smetana na vaření nebo ke šlehání 1 dávka
  • bobkový list 1 kus
  • nové koření 1 dávka
  • pepř celý 1 dávka
  • máslo 1 kostka
  • olivový olej 1 dávka
  • cukr 3 lžičky
  • měsíček citronu 1 dávka
  • brusinky 1 dávka
  • kolečka citronu 4 kusy Celý recept Pravá svíčková omáčka

Sladké adventní preclíky

Sladké preclíky pečou v Kondraci pravidelně v době adventní, jsou dobré k rannímu I odpolednímu čaji.

  • 300 g polohrubé mouky
  • asi 6 větších lžic mléka
  • 20 g droždí
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • 100 g sádla
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • citronová kůra
  • mouka na vál
  • sádlo na vymazání plechu

cukrový rozvar

  • 2 lžíce cukru
  • 6 lžic vody

Kuře pečené na víně

4−6 porcí

Lehká nedělní drůbež v zeleninovo-houbovém hávu zachutná celé rodině.

  • 4 kuřecí čtvrtky
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 200 g másla
  • 1 malá cibule
  • 300 g žampionů
  • 300 ml bílého vína
  • 300 ml masového vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 300 g rajčat,
  • plocholistá petržel
  • 50 ml koňaku nebo brandy
  • 2 citrony

Šťouchané brambory

  • 800 g brambor
  • 50 g másla
  • sůl

Rybí ragú

4−6 porcí

Tradiční kapr stokrát jinak – pro tentokrát schovaný ve směsi zeleninového základu.

  • 600 g filetu kapra s kůží
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g cibule
  • 200 g brambor
  • 5 listů bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 2 snítky tymiánu
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • mletý pepř
  • sůl

Adventní pivní polévka

4 porce

  • 0,3 l světlého 10° piva0,5 l masového nebo zeleninového vývaru
  • 4 vejce
  • 250 g zakysané smetany
  • špetka skořice
  • špetka mletého kardamomu
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl

Krutony

  • 2 rohlíky
  • 50 g másla
  • pažitka

Celý recept Adventní pivní polévka

Zapečené lodičky plněné kuřecím masem, sýrem a smetanovou bazalkou

  • brambory 4 kusy
  • žampiony 3 kusy
  • kuřecí prsa 400 g
  • cibule 1 kus
  • sůl, pepř 1 špetka
  • smetana ke šlehání 1 kelímek
  • čerstvá bazalka 1 špetka
  • olivový olej 1 dávka
  • mozzarella 1 kus

Celý recept Zapečené lodičky plněné kuřecím masem, sýrem a smetanovou bazalkou

Telecí závitek se slaninou a bylinkami

  • libová telecí kýta 1 kg
  • česnek dle chuti
  • sůl a pepř 1 špetka
  • plátky slaniny 200 g
  • brambory 1 kg
  • větší cibule 1 kus
  • máslo 3 lžíce
  • horký masový vývar 250 ml
  • šalvějové listy na ozdobu
  • zelené lusky či kapustičky
  • divoká rýže

 

Celý recept Telecí závitek se slaninou a bylinkami

Sloní slza, čerstvé ovoce

  • vejce 6 kusů
  • cukr moučka 6 lžic
  • kakao 2 lžíce
  • polohrubá mouka 3 lžíce
  • špetka kypřicího prášku 1 sáček
  • kiwi, banány 1 dávka
  • čokoládová poleva 1 balení

Celý recept Sloní slza, čerstvé ovoce


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.