|
|
|
- 1 kg jehněčí kýty
0,5 kg drcených rajčat v plechu nebo 1 kg čerstvých
0,2 kg cibule
0,2 kg mrkve
0,2 kg řapíkatý celer
0,1 kg česnek
1 kg brambory
2 l hov. vývaru
- skořice mletá, římský kmín mletý, pepř černý mletý, čili papričky,
koriandr čerstvý
couscous (kuskus) 0,5 kg
- 2 stroužky česneku
1 bal. mleté papriky
- sůl a pepř
1 lžíce citronové šťávy
7 lžic panenského olivovéhpo oleje
200 g sušené cizrny
2 a 1/2 lžíce – pasta tahini = sezamová pasta
čerstvý koriandr Celý recept Hummus
- 500 g halibuta – filet s kůží
200 g olivového oleje extra virgin
100 g česneku
2 ks chilli papriček
100 g kaparů
sůl, svazek rukoly, citron Celý recept Carpaccio z halibuta
- kachna,
- sůl, kmín,
- 1 cibule
hanácké zelí:
- 1 kg kysaného zelí, 0,1 kg cibule, česnek
- kmín, brambora, kachní sádlo
knedlíky:
- 1 vejce, 800 g brambor, 250 g polohrubé mouky
Kachnu očistíme, odřízneme krk a položíme ho na dno pekáčku. Dobře ji osolíme a pokmínujeme i zevnitř. Jednu větší cibuli nakrájíme nahrubo. Část dáme dovnitř kachny a zbytek nasypeme do pekáčku. Kachnu pak vložíme na pekáč, trochu podlijeme vodou a dáme péct. Nejprve pečeme zprudka na 200 stupňů Celsia asi 15 minut a potom pomalu dopékáme minimálně hodinu při teplotě sto padesát stupňů Celsia. Během pečení podléváme, aby se nám kůže nespálila.
Cibuli orestujeme na sádle, přidáme zelí, podlijeme a dusíme do měkka. Zahustíme strouhaným bramborem a přidáme česnek a dochutíme solí. Na závěr přelijeme vypečeným kachním sádlem a promícháme.
Oloupané syrové brambory nastrouháme, necháme ustát a část vody z nich
slijeme. Do brambor vyklepneme dvě malá vejce, nasypeme polohrubou mouku a přidáme sůl, vejce. Mouky musí být tolik, abychom získali mazlavé hustější těsto.
Z těsta vykrajujeme lžící namočenou v horké vodě knedlíky a vkládáme je do
vroucí osolené vody. Vaříme je podle velikosti 8 – 10 minut. Hotové knedlíky potíráme výpekem z kachny. Chlupaté knedlíky podáváme s opečenou slaninou nebo osmaženou cibulí, nebo jako přílohu k pečenému masu a dušenému zelí. Chlupaté knedlíky se dají
připravit také z těsta, které je směsí syrových a uvařených brambor.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/420-pecena-kachna-s-chlupatym-knedlikem-a-hanacke-zeli/
- 1 kg hladké mouky,
- 200 g rozpuštěného másla (tuku, hera aj.),
- 2 žloutky,
- 200 g cukru,
- 40 g droždí,
- půl litru mléka,
- máslo na potření upečených buchet,
- sůl, povidla,
- cukr na posypání Celý recept České buchty s povidly
- 160 ml oleje
360 g cukru (lepší je hnědý)
4 vejce
3 polévkové lžíce (navršené) pomerančové marmelády
360g strouhané mrkve
360g mouky (polohrubé)
sůl
2 kávové lžičky sody bicarbony
2 káv. lžičky skořice
1/2 káv. lžičky muškátového oříšku
Na polevu:
180g pudrového cukru
šťáva z jednoho citronu
1 polévková lžíce (navršená) rozpuštěného másla Celý recept Mrkvový koláč s citronovou polevou
- prsa s kůží
0,5 l bílého jogurtu
1 plechovka kokosového mléka
1 červená kari pasta
sůl a pepř
čínské vaječné instantní nudle (čtyři porce)
stroužek česneku
olej na smažení
sojová omáčka Kikoman
zázvorová omáčka nebo čerstvý strouhaný zázvo
sladká chilli omáčka
3 limety
čerstvý koriandr Celý recept Marinované kuře s nudlemi
- 2 kg jehněčích kotletek
rozmarýn
tymián
česnek
100 g másla
2 dcl drůbežího vývaru
olej
sůl, pepř
Nádivka:
500 g housek
1dcl smetany
200 g slaniny
2 str. česneku
100 g cibule
3 vejce
100 g másla
Bylinky – kopřivy nebo medvědí česnek (popř.svazek estragonu a petržele)
Strouhanka na vysypání Celý recept Jehněčí kotletky s jarní nádivkou
- mascarpone
2 vejce
2 žloutky
140 g cukru
0,2 l smetany
4 cl alkoholu (Grand Marnier)
150 g dušených (předvařených) kaštanů
1 pomeranč
0,25 kg cukrářských piškotů
3 šálky silné zrnkové kávy
0,1 kg kakaa
Amaretto Celý recept Kaštanové tiramisu
- 0,7 kg mletého hovězího masa
2 cibule salátové bílé
4 stroužky česneku
0,2 kg rajčatového protlaku
0,3 l červeného vína
2 ks bobkového listu
čerstvý rozmarýn
3 sušené chilli papričky
7 žampionů portobello (zahradní velké)
parmazán mletý – grand moravia
2 citrony
0,2 l bílého vína
sůl, pepř
0,2 l – oliv. olej – extra virgin
čerstvá petrželka Celý recept Žampiony plněné hovězím ragú a sázeným vejcem
- 2 l světlého vývaru
0,5 l čerstvé smetany
250 g másla
150 g hladké mouky
1 větší bílá cibule
snítka tymiánu
1x svazek čerstvého kopru
cukr
ocet
sůl, pepř
5 kuliček nového koření
4 ks vajec
3 lžíce zakysané smetany Celý recept Koprová omáčka podle receptu pana Šroubka
Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.
|
|
Poslední tip, trik či komentář