reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Špecle se žampiony a ementálem

4−6 porcí

Vydatný lahůdkový pokrm je určen nejen pro lyžaře. Špecle jsou vděčným obilninovým pokrmem a můžeme je v rozličných obměnách, podle sezony či chutě, doplňovat v různých kombinacích zeleninou, masem, houbami atp. My jsme zvolili žampionovou omáčku, s níž špecle promícháme a na závěr zapečeme se strouhaným ementálem.

Těsto na špecle

  • ½ kg hladké mouky
  • 5 vajec
  • 1 dl vody
  • sůl

Omáčka

Dýňová polévka s bylinkami a uzeným lososem

4 porce

Dýně, od podzimu uskladněné, jsou vděčnou surovinou pro přípravu kompotů, omáček a polévek. Jemný dýňový krém skvěle doplní kousky výrazného uzeného lososa a sladkokyselý balsamikový ocet.

  • 300 g očištěné dýně
  • 200 g očištěných brambor typu B nebo C
  • asi 1 l vody
  • 2 dl smetany ke šlehání
  • hrst bylinek (petrželka, tymián, bazalka),
  • balsamikový ocet
  • mletý pepř
  • sůl

Krkonošský medvěd

4 porce

Kombinace masa, kořenové zeleniny a lesního ovce, společně se dusící s červeným vínem a divokým kořením je neotřelá a pikantní.

  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g kořenové petržele
  • 100 g cibule
  • 1 palice česneku
  • 100 g sádla
  • 2 lžíce cukru
  • 800 g hovězího masa zadního
  • 400 g mraženého lesního ovoce
  • 1 hrst divokého koření včetně jalovce
  • 3 dl červeného vína
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 3 snítky tymiánu
 

Vepřová kotleta plněná houbami a kmínové placky

4 porce

Plněné maso je vždy příjemnou změnou a lahůdkou, poněvadž se při tepelném zpracování všechny chutě náplně a šťávy z masa vzájemně prolnou. Tentokrát pečeme maso na sádle – dodá pokrmu správný říz a lyžařům kalorie.

kotlety

Makovo–ořechová bábovka s třešněmi

Bábovka skvěle chutná a vyznačuje se vláčnou konzistencí. Třešničky jsou chuťovou i vizuální radostí. Bábovka ještě lépe chutná odleželá druhý den, ale málokdo vydrží nenakrojit a neochutnat…

(1 sklenka = 2 dl)

  • 4 vejce
  • 2 sklenky krupicového cukru
  • 1 sklenka oleje
  • 1 sklenka mléka
  • 2 sklenky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 sklenka mletého máku
  • 1 sklenka mletých vlašských ořechů
  • 1 sklenka kandovaných, koktejlových nebo v sezoně čerstvých třešní
  • citronová kůra
  • špetka skořice
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo na vymazání a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy Celý recept Makovo–ořechová bábovka s třešněmi

Holandský salát

4-6 porcí
Majitel vyhlášeného pražského lahůdkářství s prvorepublikovou historií nám prozradil, že mezi nejoblíbenější saláty patří ty majonézové. Proto ani ten nesmí chybět v naší nabídce.

  • 100 g goudy nebo eidamu vcelku
  • 100 g šunky
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 100 g majonézy
  • citrónová šťáva
  • mletý pepř
  • sůl

Telecí na paprice s domácími nudlemi

6−8 porcí
Nepřekonatelný pokrm, který vyniká svojí jemností a lahodnou chutí. Omáčka je smetanová s jemně navinulou chutí. K poctivě připravenému masu perfektně ladí jemné domácí nudle.

  • 1 kg telecí plece bez kosti nebo telecího ořezu
  • olej
  • 200 g cibule
  • 1 lžíce červené mleté papriky
  • asi ¾ litru vody
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 250 ml smetany
  • citrón
  • sůl

Srbské vepřové žebírko

6 porcí
Další prostá a dokonalá kombinace ingrediencí. Klasickou recepturu se sterilovanými kapiemi jsme doplnili o čerstvé papriky kvůli barvě i chuti pokrmu. Pochutnejte si na dobrých kotletkách, které jsou správě připravené, až se maso od kosti lehce odlupuje a v ústech se rozpadá.

  • 6 vepřových kotlet
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • asi 500 ml masového vývaru,
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 300 g sterilovaných kapií
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Celý recept Srbské vepřové žebírko

Drůbeží játra a srdíčka na slanině

4−6 porcí
Dušené vnitřnosti provází intenzivní příměs slaniny, kterážto má za následek, že chuť pokrmu je tak přitažlivá, až se stává nebezpečně nakažlivou. Finančně i technologicky nenáročné jídlo, na které se zapomíná. Proto jej pojďme společně oprášit a občas ho zařadit do jídelníčku. Je to skutečná lahůdka.

  • 1 kg směsi drůbežích jater a srdíček
  • 150 g cibule
  • 80 g špeku
  • 10 g hladké mouky
  • asi 600 ml vody
  • drcený kmín
  • mletý pepř

Salát bohemia

6−8 porcí
Kdo by neměl rád poctivé a vydatné saláty, v nichž se zázračným způsobem propojí mnoho chutí použitých ingrediencí. Tučný sýr a kvalitní šunku osvěží křehce křupavé kousky paprik a cibulek.

  • 200 g šunky
  • 200 g eidamu nebo goudy vcelku
  • 4 rajčata
  • 1 zelená paprika
  • 100 g sterilovaných cibulek
  • 100 g oleje
  • citronóvá šťáva
  • cukr
  • mletý pepř

Mascarpone s bílou čokoládou a čerstvými jahodami

Ingredience

Švestkami plněný krůtí šnek

Ingredience

  • krůtí prsa 1 kg
  • sušené švestky 1 dávka
  • švestková povidla 1 dávka
  • červené víno 200 ml
  • svazek jarní cibulky 1 kus
  • brambory 1 kg
  • anglická slanina 200 g
  • stroužky česneku 3 kusy
  • máslo 1 dávka
  • olej 1 dávka
  • pepř a sůl 1 dávka Celý recept Švestkami plněný krůtí šnek

Lehký salátek

Ingredience

  • balení baby špenátu 1 kus
  • balení polníčku 1 kus
  • sklenička sušených rajčat 1 kus
  • olej ze sušených rajčat 1 kus
  • sůl, pepř 1 špetka
  • šťáva z 1 limety 1 dávka
  • černé olivy 1 sklenice Celý recept Lehký salátek

Domácí vepřová paštika s bagetkou

Ingredience

Pozdní léto Pavlova

Ingredience

  • bílek 6 kusů
  • cukr krupice 250 g
  • lžička kukuřičné moučky 1 lžička
  • bílý vinný ocet 1 lžička
  • půl vanilkového cukru 1 kus
  • šlehačka 284 ml
  • jeřabiny, maliny, jahody, ostružiny nebo jiné ovocné směsi 300 g
  • moučkový cukr 1 lžíce Celý recept Pozdní léto Pavlova

Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.