|
|
|
4−6 porcí
Vydatný lahůdkový pokrm je určen nejen pro lyžaře. Špecle jsou vděčným obilninovým pokrmem a můžeme je v rozličných obměnách, podle sezony či chutě, doplňovat v různých kombinacích zeleninou, masem, houbami atp. My jsme zvolili žampionovou omáčku, s níž špecle promícháme a na závěr zapečeme se strouhaným ementálem.
Těsto na špecle
- ½ kg hladké mouky
- 5 vajec
- 1 dl vody
- sůl
Omáčka
4 porce
Dýně, od podzimu uskladněné, jsou vděčnou surovinou pro přípravu kompotů, omáček a polévek. Jemný dýňový krém skvěle doplní kousky výrazného uzeného lososa a sladkokyselý balsamikový ocet.
- 300 g očištěné dýně
- 200 g očištěných brambor typu B nebo C
- asi 1 l vody
- 2 dl smetany ke šlehání
- hrst bylinek (petrželka, tymián, bazalka),
- balsamikový ocet
- mletý pepř
- sůl
4 porce
Kombinace masa, kořenové zeleniny a lesního ovce, společně se dusící s červeným vínem a divokým kořením je neotřelá a pikantní.
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g kořenové petržele
- 100 g cibule
- 1 palice česneku
- 100 g sádla
- 2 lžíce cukru
- 800 g hovězího masa zadního
- 400 g mraženého lesního ovoce
- 1 hrst divokého koření včetně jalovce
- 3 dl červeného vína
- 3 snítky rozmarýnu
- 3 snítky tymiánu
4 porce
Plněné maso je vždy příjemnou změnou a lahůdkou, poněvadž se při tepelném zpracování všechny chutě náplně a šťávy z masa vzájemně prolnou. Tentokrát pečeme maso na sádle – dodá pokrmu správný říz a lyžařům kalorie.
kotlety
Bábovka skvěle chutná a vyznačuje se vláčnou konzistencí. Třešničky jsou chuťovou i vizuální radostí. Bábovka ještě lépe chutná odleželá druhý den, ale málokdo vydrží nenakrojit a neochutnat…
(1 sklenka = 2 dl)
- 4 vejce
- 2 sklenky krupicového cukru
- 1 sklenka oleje
- 1 sklenka mléka
- 2 sklenky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 sklenka mletého máku
- 1 sklenka mletých vlašských ořechů
- 1 sklenka kandovaných, koktejlových nebo v sezoně čerstvých třešní
- citronová kůra
- špetka skořice
- 1 lžíce švestkových povidel
- 1 vanilkový cukr
- máslo na vymazání a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy Celý recept Makovo–ořechová bábovka s třešněmi
4-6 porcí
Majitel vyhlášeného pražského lahůdkářství s prvorepublikovou historií nám prozradil, že mezi nejoblíbenější saláty patří ty majonézové. Proto ani ten nesmí chybět v naší nabídce.
- 100 g goudy nebo eidamu vcelku
- 100 g šunky
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 100 g majonézy
- citrónová šťáva
- mletý pepř
- sůl
6−8 porcí
Nepřekonatelný pokrm, který vyniká svojí jemností a lahodnou chutí. Omáčka je smetanová s jemně navinulou chutí. K poctivě připravenému masu perfektně ladí jemné domácí nudle.
- 1 kg telecí plece bez kosti nebo telecího ořezu
- olej
- 200 g cibule
- 1 lžíce červené mleté papriky
- asi ¾ litru vody
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 250 ml smetany
- citrón
- sůl
6 porcí
Další prostá a dokonalá kombinace ingrediencí. Klasickou recepturu se sterilovanými kapiemi jsme doplnili o čerstvé papriky kvůli barvě i chuti pokrmu. Pochutnejte si na dobrých kotletkách, které jsou správě připravené, až se maso od kosti lehce odlupuje a v ústech se rozpadá.
- 6 vepřových kotlet
- 1 velká cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- asi 500 ml masového vývaru,
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 300 g sterilovaných kapií
- olej
- mletý pepř
Celý recept Srbské vepřové žebírko
4−6 porcí
Dušené vnitřnosti provází intenzivní příměs slaniny, kterážto má za následek, že chuť pokrmu je tak přitažlivá, až se stává nebezpečně nakažlivou. Finančně i technologicky nenáročné jídlo, na které se zapomíná. Proto jej pojďme společně oprášit a občas ho zařadit do jídelníčku. Je to skutečná lahůdka.
- 1 kg směsi drůbežích jater a srdíček
- 150 g cibule
- 80 g špeku
- 10 g hladké mouky
- asi 600 ml vody
- drcený kmín
- mletý pepř
6−8 porcí
Kdo by neměl rád poctivé a vydatné saláty, v nichž se zázračným způsobem propojí mnoho chutí použitých ingrediencí. Tučný sýr a kvalitní šunku osvěží křehce křupavé kousky paprik a cibulek.
- 200 g šunky
- 200 g eidamu nebo goudy vcelku
- 4 rajčata
- 1 zelená paprika
- 100 g sterilovaných cibulek
- 100 g oleje
- citronóvá šťáva
- cukr
- mletý pepř
Ingredience
- krůtí prsa 1 kg
- sušené švestky 1 dávka
- švestková povidla 1 dávka
- červené víno 200 ml
- svazek jarní cibulky 1 kus
- brambory 1 kg
- anglická slanina 200 g
- stroužky česneku 3 kusy
- máslo 1 dávka
- olej 1 dávka
- pepř a sůl 1 dávka Celý recept Švestkami plněný krůtí šnek
Ingredience
- balení baby špenátu 1 kus
- balení polníčku 1 kus
- sklenička sušených rajčat 1 kus
- olej ze sušených rajčat 1 kus
- sůl, pepř 1 špetka
- šťáva z 1 limety 1 dávka
- černé olivy 1 sklenice Celý recept Lehký salátek
Ingredience
- bílek 6 kusů
- cukr krupice 250 g
- lžička kukuřičné moučky 1 lžička
- bílý vinný ocet 1 lžička
- půl vanilkového cukru 1 kus
- šlehačka 284 ml
- jeřabiny, maliny, jahody, ostružiny nebo jiné ovocné směsi 300 g
- moučkový cukr 1 lžíce Celý recept Pozdní léto Pavlova
Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.
|
|
Poslední tip, trik či komentář