reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Špenátový krém s ozdobou

Ingredience

  • cibule 1 kus
  • stroužků česneku 5 kusů
  • sůl a pepř 1 špetka
  • balení mraženého listového špenátu 1 kus
  • šlehačka 1 kus
  • máslo 2 lžíce
  • hladká mouka 4 lžíce
  • vegeta 1 dávka
  • světlá jíška 1 kus Celý recept Špenátový krém s ozdobou

Pikantní salátek z hovězího masa

Ingredience

Mousse au chocolat a koláče

Ingredience

  • hořká čokoláda s nejméně 60 % kakaa 1 balení
  • máslo 120 g
  • vejce 4 kusy
  • moučkový cukr 100 g
  • pomeranč či višně na ozdobu 1 kus

kynuté borůvkové koláče

  • moučkový cukr 120 g
  • máslo 120 g
  • hrubá mouka 200 g
  • vanilkový cukr 1 sáček

na těsto:

  • žloutky 2 kusy
  • polohrubá mouka 500 g
  • sůl 1 špetka
  • citron 0.5 kusu
  • moučkový cukr 60 g
  • mléko 250 ml
  • máslo 90 g
  • kostka droždí 1 kus
  • proslazené borůvky 1 dávka Celý recept Mousse au chocolat a koláče
 

Dušené jehněčí

Ingredience

  • mrkve 4 kusy
  • česnek dle chuti 1 dávka
  • sůl a mletý pepř 1 špetka
  • řapíkaté celery 4 kusy
  • cibule 2 kusy
  • láhev červeného suchého vína 1 kus
  • několik snítek rozmarýnu 1 dávka
  • několik snítek šalvěje 1 dávka
  • extra panenský olej 1 dávka
  • kostka masového vývaru 1 kus
  • půlka citronu 1 kus
  • menší hlávka květáku 1 kus
  • brambory 1 kg
  • jehněčí maso 1 kg
  • celý pepř 6 kuliček
  • bobkové listy 2 kusy
  • nová koření 4 kusy
  • kuličky jalovce 4 kusy
  • cherry rajčátka na stonku 1 balení Celý recept Dušené jehněčí

Délicieux fromages v trojobalu

Ingredience

  • několik druhů tvrdého sýra (200 g od každého) 200 g
  • vejce 3 kusy
  • hladká mouka 2 šálky
  • strouhanka 2 šálky
  • sůl, pepř 1 špetka
  • salát (de luxe) 1 kus
  • balení cherry rajčat 1 kus
  • toustový chléb 1 balení
  • brusinky 1 dávka
  • olivový olej extra virgin a rostliný olej 1 dávka Celý recept Délicieux fromages v trojobalu

Flambované palačinky se šlehačkou

Ingredience

  • mléko 750 ml
  • polohrubá mouka 375 g
  • tuk 150 g
  • vejce 2 kusy
  • špetička soli 1 dávka

na flambování:

  • čokoládová poleva 1 balení

na krém:

Svíčkové řezy „Opera“

Ingredience

  • medailonky z pravé hovězí svíčkové (750 g) 750 g
  • pepř 0.5 g
  • sůl 15 g
  • tuk 15 g
  • drůbeží játra 100 g
  • máslo 75 g
  • rajčatového protlak 75 g
  • vývar (bujón) 100 g
  • cukr 15 g
  • sádlo 1 dávka
  • cukr 4 lžíce
  • rajský protlak 1 kus
  • šípkové zavařeniny 200 g
  • červené víno 50 ml
  • slanina 10 plátků
  • na brambory:
  • brambory 900 g
  • cibule 1 kus
  • máslo 250 g
  • na salát:
  • rajčata 900 g
  • mini mozzarelly (kuličky) 375 g
  • sůl 10 g
  • balzamikový ocet 15 ml Celý recept Svíčkové řezy „Opera“

Poctivá bramboračka

Ingredience

  • cibule 1 kus
  • mrkve 3 kusy
  • sůl a pepř 1 špetka
  • stroužky česneku 3 kusy
  • celer 0.5 kusu
  • petržel 1 kus
  • celerová nať 1 kus
  • houby 150 g
  • větší brambory 4 kusy
  • máslo 1 kus
  • hladká mouka 1 dávka
  • majoránka 2 špetky
  • kmín drcený 1 špetka

Celý recept Poctivá bramboračka

Sýrové chuťovky

na sýrové chlebíčky:

  • eidam 150 g
  • sůl a pepř 1 g
  • tuk 10 g
  • vejce 1 kus
  • veka 1 kus

na česnekové jednohubky:

  • sůl a bílý pepř 1 g
  • tavený sýr 200 g
  • máslo 30 g
  • mléko 2 lžíce
  • česnek 3 stroužky
  • rohlíky 4 kusy

Celý recept Sýrové chuťovky

Fideua

4 porce

Fideua je typický pokrm pro Katalánsko. Je to pánev plná nudlí s rozličnou ingrediencí, zeleninou, kuřecím masem nebo mořskými plody. Mořské plody jsou nejtradičnějším doplňkem.

  • 500 g olihní (neboli kalamáry, angl. squid)
  • 12 tygřích krevet
  • olivový olej
  • 1 nastrouhaná cibule
  • 2 nastrouhaná rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • asi 1 litr silného rybího vývaru
  • 300 g tenkých nudlí

na podávání − allioli česneková majonéza

Tortilla de patata [bramborová tortija]

8−12 porcí, podle velikosti pánve 2 tortilly

Fantastický jednoduchý pokrm sestávající z brambor, cibule, vajec a hojného množství panenského olivového oleje. Použitý olej, v němž se brambory s cibulí vlastně jen vaří, můžete opakovaně použít, poněvadž neutrpí na kvalitě přepálením při vysokém ohřevu. Je třeba používat právě extra virgin (panenský), poněvadž jeho chuť a kvalita zaručuje skvělý výsledek. Brambory jím nasáknou a získají nenapodobitelnou chuť.

  • 2 kg brambor
  • asi 300 ml panenského olivového oleje
  • 2 cibule
  • sůl
  • 12 vajec

na podávání − allioli

Tapas s jitrničkou, jelítkem nebo klobásou

  • bílá veka
  • rajče
  • olivový olej
  • jitrničky
  • jelítko
  • klobáska z vepřového masa
  • růžový pepř
  • med

Tapas − Černá rýže s mořskými plody

  • panenský olivový olej
  • česnek
  • malé sépie (3−6 cm dlouhé)
  • olihně
  • krevety
  • zeleninová pasta (z cibule, paprik, rajčat, česneku)
  • rybí vývar
  • kulatozrnná rýže

Tapas − Vejce s krevetou

Tapas − malé předkrmy budou provázet dnešní díl a vzniknou pod rukama výše zmíněných kuchařů, ověnčených významnými gastronomickými oceněními.

  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 15 vyloupaných krevet
  • střik bílého vína
  • lžička sekané petrželky

Losos s omáčkou beurre blanc a zeleninovou bramborovou kaší

4 porce
Beurre [bér] – francouzsky máslo, blanc – bílý.

Bílá máslová omáčka, skvěle padnoucí k pečeným nebo grilovaným mořským rybám, patří k tradičním francouzským omáčkám. Příprava není složitá, avšak se musí dodržet správný postup a načasování podávání.

V některých recepturách se setkáte i s přidáním smetany, to ovšem není ta správná a pravá beurre blanc.

Pro správné načasování přípravy tohoto jídla doporučujeme nejprve připravit přílohu, v našem případě kaši s kousky na másle opečené kořenové zeleniny, a uchovat ji v teple.

Během vaření brambor připravíte z odřezků ryb i rybí vývar potřebný pro omáčku.

Během dokončování omáčky opečte rybu.

Losos

  • 800 g filetu lososa
  • olivový olej
  • sůl, nejlépe vločková maldonská sůl
  • 4 lžičky hrubozrnné hořčice

Beurre blanc

  • 4 šalotky
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml rybího vývaru
  • 200 g másla
  • sůl

Příloha


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.