|
|
|
8–10 porcí
- 300 g ječných krupek
- voda na namočení krupek
- 5 cl oleje
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l i více vody
- ¾ l mléka
- svazek plocholisté petrželky
- muškátový květ
- sůl
6−8 porcí
- 1,2 kg vepřového boku s kostí
- 300 g mletého masa z vepřové plece
- 300 g brambor
- 3 malé cibule (jarní) nebo 1 bílá
- olej
- čerstvě mletý pepř
- čerstvé oregano
- plocholistá petržel
- 1 vejce
- mletý pepř
- sůl
- 4 cibule
4−6 porcí
- ½ kg mletého masa z vepřové plece
- 1 červená cibule
- hrst plocholisté petržele
- 3 žloutky
- drcený pepř
- žluté kari
- sůl
- olivový olej
- ½ kg listového těsta
- 1 žloutek na potření
- slunečnicová a sezamová semínka
Omáčka
- 200 g másla
- 400 g žampionů
- 2 šalotky
- 50 g hladké mouky
- 4 dl mléka
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
- 100 g strouhaného parmazánu
Salát
6−8 porcí
- 1,2 kg vepřové krkovice vcelku
- 200 g uzeného špeku
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- ½ malé hlávky bílého zelí
- 1 menší brambora
- 2 lžičky drceného hořčičného semínka
- 2 lžičky celého hořčičného semínka
- drcený kmín
- cukr
- ocet
- sůl
- 0,5 l 10° piva
- 2 dl masové šťávy z výpeku
- sklenička nakládaných cibulek
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- čerstvý křen
- kosti a odřezky z králíka
- 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 cibule
- 4 bobkové listy
- 100 ml bílého vína
- 6 kuliček nového koření
- 12 kuliček celého pepře
- sůl
- olej
10 kusů
Malé jednoporcové mazanečky jsou rozkošné, malé a voňavé. Chutnají samotné i pomazané máslem, zůstávají dlouho vláčné.
- ½ kg polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 100 g krupicového cukru
- asi 3 dl mléka
- 70 g másla
- 50 g sádla
- špetka soli
- špetka muškátového květu
- citronová kůra
- 100 g rozinek máčených v rumu
- 100 g loupaných mandlí
Na potření
4 porce
Plněná stehýnka jsou atraktivním kouskem masa na talíři, poctivou a výtečnou porcí na sváteční stůl. Důležitou částí pokrmu je hojnost kořeněného cibulo-česnekového základu a křehká zeleninka s luštěninou a pikantní klobáskou.
Nádivka
- 80 g másla
- 2 stroužky česneku
- 200 g čerstvého špenátu
- 200 g kozího sýra
- sůl
Do základu
8−10 porcí
Jemné maso králíka doprovází chuť a vůně anglické slaniny a pikantní sladko-kyselá pomerančová omáčka s tóny exotického koření. Paštiku doporučujeme připravit den před konzumací, aby měla šanci dobře ztuhnout a chutě měly možnost vzájemně se propojit.
- 500 g vařeného masa z králíka
- 250 g anglické slaniny vcelku
- 1 menší cibule
- 2 vejce + 1 žloutek
- 2 lžíce strouhanky
- mletý pepř
- sůl
- 1 dl sladké smetany
- sádlo na vymaštění formy
4 porce
Milovníci masových talířů si přijdou na své! Vepřovou trilogii „kotleta-panenka-vinná klobáska“ opět doprovodí zeleninka – glazovaná karotka a bramborová kaše rozveselená zelenými kuličkami hrášku.
- 4 vepřové kotlety po 200 g
- olej na opečení
- 150 g vepřového mletého masa
- 50 g vařené červené čočky
- hrst čerstvého špenátu nebo mladých kopřiv
- 1 dl smetany
- pár kapek koňaku
- čerstvý tymián
- mletý pepř
- sůl
- vývar na podlití
- 600 g vepřové panenky
- 4 plátky tyrolského špeku
- 1 snítka šalvěje
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení
10−12 porcí
Pokrm se tedy po celou dobu připravuje v jedné nádobě, což je nejen praktické z hlediska úklidu, ale především výsledná chuť, která se vytvoří vzájemným prostoupením vůní a chutí všech použitých ingrediencí, je nenapodobitelná a jinak těžko dosažitelná.
10−12 porcí
- 400 g vinné klobásy
- 200 g paprikové klobásy
- 200 g grilovací klobásy
- olivový olej
- ¼ hlávky zelí
- 4 mrkve
- 2 řapíky řapíkatého celeru
- 1 cuketa
- 4 rajčata
- 2 l zeleninového vývaru nebo vody
- mletý pepř
- sůl
- petrželová nať
6−8 porcí
- 1 kg vepřové kýty
- 200 g uzené krkovice nebo bůčku
- 3 rohlíky
- 4 dl smetany
- 1 vejce
- 200 g čerstvého listového špenátu nebo kopřiv
- muškátový oříšek
- hrst petrželky
- 2 snítky tymiánu
- sůl
Jarní zeleninový salát
10 porcí
Světloučce zelená, jemná, smetanová, lehce vonící po muškátovém květu je polévka z brokolice. Jak ji připravit, aby zelenina neztratila barvu a chuť, můžete číst níže nebo sledovat on line na našich stránkách.
- 50 g másla
- 2 cibule
- 50 g hladké mouky
- 2 l vody
- 1 kg brokolice
- 3 dl smetany na šlehání
- muškátový květ
- 2 stroužky česneku
Sýrové krutony
10 porcí
Legendární francouzské polévka známá po celém světě pochází z Provence, z přístavního města Marseille. Dokonalá je s pouze s majonézovou omáčkou.
- 5 cl panenského olivového oleje
- 2 fenykly
- 1 cibule
- 200 g rajského protlaku
- 6 rajčat
- 0,5 l bílého vína
- 2,5 l rybího vývaru
- 600 g rybího masa
- 3 brambory nakrájené
- 1 brambora celá
- čerstvé bylinky
- špetka šafránu
- 2 dl pastisu
- mletý pepř
Připravme se na rozsáhlejší kulinářskou akci. Consommé se vaří z dvojitého vývaru. Tudíž si nejprve nachystáme klasický silný hovězí vývar z kostí, předního hovězího masa, zeleniny a koření.
Jakmile máme vývar hotový, můžeme přistoupit k dalšímu obřadu, který popisujeme v receptu níže.
10 porcí
- 2,5 l hovězího vývaru
- 2 cibule
- panenský olivový olej
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 2 rajčata
- 5 bílků (žloutky použijeme do nudlí a knedlíčků)
- 500 g hovězího hrubě mletého předního masa
- divoké koření (celý pepř, nové koření a bobkový list)
- snítka tymiánu
- svazek petrželky
4 porce
- 4 kyselejší jablka
- 60 g másla
- 4 lžíce cukru
- 8 lžic vlašských ořechů
- 1−2 lžíce strouhanky
Omáčka
- 1 dl smetany ke šlehání
- 4 žloutky
- 4 lžíce krupicového cukru
- 4 cl calvadosu
Na ozdobu
Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.
|
|
Poslední tip, trik či komentář