reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Petrželkový krém s kroupami

8–10 porcí

  • 300 g ječných krupek
  • voda na namočení krupek
  • 5 cl oleje
  • 2 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l i více vody
  • ¾ l mléka
  • svazek plocholisté petrželky
  • muškátový květ
  • sůl

Vepřový bok plněný bramborovou nádivkou

6−8 porcí

  • 1,2 kg vepřového boku s kostí
  • 300 g mletého masa z vepřové plece
  • 300 g brambor
  • 3 malé cibule (jarní) nebo 1 bílá
  • olej
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvé oregano
  • plocholistá petržel
  • 1 vejce
  • mletý pepř
  • sůl
  • 4 cibule

Mleté maso v županu

4−6 porcí

  • ½ kg mletého masa z vepřové plece
  • 1 červená cibule
  • hrst plocholisté petržele
  • 3 žloutky
  • drcený pepř
  • žluté kari
  • sůl
  • olivový olej
  • ½ kg listového těsta
  • 1 žloutek na potření
  • slunečnicová a sezamová semínka

Omáčka

  • 200 g másla
  • 400 g žampionů
  • 2 šalotky
  • 50 g hladké mouky
  • 4 dl mléka
  • muškátový oříšek
  • mletý pepř
  • sůl
  • 100 g strouhaného parmazánu

Salát

 

Krkovice plněná špekovým zelím

6−8 porcí

  • 1,2 kg vepřové krkovice vcelku
  • 200 g uzeného špeku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • ½ malé hlávky bílého zelí
  • 1 menší brambora
  • 2 lžičky drceného hořčičného semínka
  • 2 lžičky celého hořčičného semínka
  • drcený kmín
  • cukr
  • ocet
  • sůl
  • 0,5 l 10° piva
  • 2 dl masové šťávy z výpeku
  • sklenička nakládaných cibulek
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • čerstvý křen

Králičí vývar

  • kosti a odřezky z králíka
  • 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibule
  • 4 bobkové listy
  • 100 ml bílého vína
  • 6 kuliček nového koření
  • 12 kuliček celého pepře
  • sůl
  • olej

Velikonoční mini mazance

10 kusů

Malé jednoporcové mazanečky jsou rozkošné, malé a voňavé. Chutnají samotné i pomazané máslem, zůstávají dlouho vláčné.

  • ½ kg polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • asi 3 dl mléka
  • 70 g másla
  • 50 g sádla
  • špetka soli
  • špetka muškátového květu
  • citronová kůra
  • 100 g rozinek máčených v rumu
  • 100 g loupaných mandlí

Na potření

Králičí stehno se špenátovou nádivkou

4 porce

Plněná stehýnka jsou atraktivním kouskem masa na talíři, poctivou a výtečnou porcí na sváteční stůl. Důležitou částí pokrmu je hojnost kořeněného cibulo-česnekového základu a křehká zeleninka s luštěninou a pikantní klobáskou.

Nádivka

  • 80 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 200 g kozího sýra
  • sůl

Do základu

Paštika z králíka

8−10 porcí

Jemné maso králíka doprovází chuť a vůně anglické slaniny a pikantní sladko-kyselá pomerančová omáčka s tóny exotického koření. Paštiku doporučujeme připravit den před konzumací, aby měla šanci dobře ztuhnout a chutě měly možnost vzájemně se propojit.

  • 500 g vařeného masa z králíka
  • 250 g anglické slaniny vcelku
  • 1 menší cibule
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 2 lžíce strouhanky
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 dl sladké smetany
  • sádlo na vymaštění formy

Velikonoční mix grill

4 porce

Milovníci masových talířů si přijdou na své! Vepřovou trilogii „kotleta-panenka-vinná klobáska“ opět doprovodí zeleninka – glazovaná karotka a bramborová kaše rozveselená zelenými kuličkami hrášku.

  • 4 vepřové kotlety po 200 g
  • olej na opečení
  • 150 g vepřového mletého masa
  • 50 g vařené červené čočky
  • hrst čerstvého špenátu nebo mladých kopřiv
  • 1 dl smetany
  • pár kapek koňaku
  • čerstvý tymián
  • mletý pepř
  • sůl
  • vývar na podlití
  • 600 g vepřové panenky
  • 4 plátky tyrolského špeku
  • 1 snítka šalvěje
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení

Zeleninový eintopf s klobásou

10−12 porcí
Pokrm se tedy po celou dobu připravuje v jedné nádobě, což je nejen praktické z hlediska úklidu, ale především výsledná chuť, která se vytvoří vzájemným prostoupením vůní a chutí všech použitých ingrediencí, je nenapodobitelná a jinak těžko dosažitelná.

10−12 porcí

  • 400 g vinné klobásy
  • 200 g paprikové klobásy
  • 200 g grilovací klobásy
  • olivový olej
  • ¼ hlávky zelí
  • 4 mrkve
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 1 cuketa
  • 4 rajčata
  • 2 l zeleninového vývaru nebo vody
  • mletý pepř
  • sůl
  • petrželová nať

Vepřová rolka s uzeným masem a špenátem

6−8 porcí

  • 1 kg vepřové kýty
  • 200 g uzené krkovice nebo bůčku
  • 3 rohlíky
  • 4 dl smetany
  • 1 vejce
  • 200 g čerstvého listového špenátu nebo kopřiv
  • muškátový oříšek
  • hrst petrželky
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl
  • bílé víno na podlití

Jarní zeleninový salát

Brokolicový krém

10 porcí

Světloučce zelená, jemná, smetanová, lehce vonící po muškátovém květu je polévka z brokolice. Jak ji připravit, aby zelenina neztratila barvu a chuť, můžete číst níže nebo sledovat on line na našich stránkách.

  • 50 g másla
  • 2 cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 2 l vody
  • 1 kg brokolice
  • 3 dl smetany na šlehání
  • muškátový květ
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Sýrové krutony

Bouillabaisse s omáčkou Rouille

10 porcí

Legendární francouzské polévka známá po celém světě pochází z Provence, z přístavního města Marseille. Dokonalá je s pouze s majonézovou omáčkou.

  • 5 cl panenského olivového oleje
  • 2 fenykly
  • 1 cibule
  • 200 g rajského protlaku
  • 6 rajčat
  • 0,5 l bílého vína
  • 2,5 l rybího vývaru
  • 600 g rybího masa
  • 3 brambory nakrájené
  • 1 brambora celá
  • čerstvé bylinky
  • špetka šafránu
  • 2 dl pastisu
  • mletý pepř

Silné hovězí consommé

Připravme se na rozsáhlejší kulinářskou akci. Consommé se vaří z dvojitého vývaru. Tudíž si nejprve nachystáme klasický silný hovězí vývar z kostí, předního hovězího masa, zeleniny a koření.

Jakmile máme vývar hotový, můžeme přistoupit k dalšímu obřadu, který popisujeme v receptu níže.

10 porcí

  • 2,5 l hovězího vývaru
  • 2 cibule
  • panenský olivový olej
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 2 rajčata
  • 5 bílků (žloutky použijeme do nudlí a knedlíčků)
  • 500 g hovězího hrubě mletého předního masa
  • divoké koření (celý pepř, nové koření a bobkový list)
  • snítka tymiánu
  • svazek petrželky

Jablkový tartare s pěnou z calvadosu

4 porce

  • 4 kyselejší jablka
  • 60 g másla
  • 4 lžíce cukru
  • 8 lžic vlašských ořechů
  • 1−2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce medu

Omáčka

  • 1 dl smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 4 cl calvadosu

Na ozdobu


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.