reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Bratislavské rohlíčky

40−45 ks

Rohlíčky z kynutého těsta uchováte dlouho dobré a křehké. Jsou skvělé ke kávě či čaji, mléku nebo kakau. Anebo „jen tak k zakousnutí…“ opravdu, jsou „k nakousnutí“. Pokud se nějaký rohlíček nedopatřením zapomene a unikne naší konzumaci, po týdnu ho můžete v troubě rozpéct a chutná taktéž skvěle.

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 75 g cukru
  • asi 2,5 dl mléka
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky na potření Celý recept Bratislavské rohlíčky

Kuře Marengo

4 porce

  • 1 kuře
  • olivový olej
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • střik koňaku nebo brandy
  • 0,5 l suchého bílého vína
  • 4 velká rajčata
  • 6 velkých žampionů
  • bouquet garni (svazek bylinek – petrželka, tymián, bobkový list)
  • hrst zelených oliv bez pecek
  • 2 lžíce petrželkového másla
  • plocholistá petrželka na ozdobení

Na podávání

  • bílá bageta
  • olivový olej
  • 8 křepelčích vajíček

Petrželkové máslo

  • 50 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
  • střik citronové šťávy Celý recept Kuře Marengo

Čokoládový cheesecake

10−12 porcí

Korpus (dortová forma o průměru 24 cm)

  • 140 g grahamových (máslových) sušenek
  • 30 g krupicového cukru
  • 10 g kakaa
  • 70 g másla

Sýrová směs

  • 600 g sýra Philadelphia
  • 150 g cukr
  • 3 vejce
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 80 g čokoládové polevy (nebo 60 g čokolády na vaření + 10 g másla + 10 g krupicového cukru)

Čokoládová poleva

 

Grilovaná bylinková sekaná s vepřovými játry

6−8 porcí

  • 1 kg mleté vepřové plece
  • snítka saturejky
  • snítka petrželky
  • snítka majoránky
  • snítka oregana
  • snítka tymiánu
  • 1 lžička kmínu
  • 4 cl koňaku

 

Špízy z mletého masa s koriandrem, chilli a zázvorem

4–6 porcí

  • ½ kg hovězího mletého masa
  • ½ kg vepřového mletého masa (30 % tuku)
  • 2 cibule
  • 50 ml oleje
  • svazek koriandru
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 3−4 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 vejce

Klasický hovězí burger

4 porce

O domácím burgeru si nemusíte nechat zdát. Připravte si jej podle Ondrova receptu přesně tak, jak vám popisujeme níže. Základem jsou nejen chutné hovězí karbanátky, ale i domácí houstičky obohacené o chuť mladé cibulky. Vždyť i pečivo lze připravit na grilu! Při natáčení nám počasí příliš nepřálo a ačkoli bylo kalendářně jaro v plném proudu, byla velká zima. Těsto na houstičky jsme nechali vykynout v teple kuchyně Toulcova dvora, za což děkujeme místnímu kuchařskému týmu.

domácí cibulové houstičky

Koláček s bílým chřestem, jahodami a pomerančovým mascarpone

8 porcí

  • 500 g listového těsta
  • hladká mouka na vyválení
  • 1 žloutek

Zadělávaný zelený a bílý chřest s telecí pečení

4 porce

Dva druhy chřestu ve smetanové omáčce, jemně ochucené muškátovým oříškem víc než sluší šťavnaté telecí pečínce.

maso

Zapečený chřest s bylinkovým máslem a šunkou od kosti

4 porce

bylinkové máslo

Chřest s omáčkou choron

4 porce

Omáčka choron (čti šoron) je další druh omáčky pocházející z francouzské gastronomie. Základem je omáčka holandská. Pokud základní holandskou omáčku ochutíme estragonem a kerblíkem (v tuto chvíli máme omáčku na způsob béarnské) a přidáme rajčatové pyré, získáme omáčku choron. Přípravou pyré začneme naše vaření.

rajčatové pyré

Salát z červeného zelí s rozinkami

4 porce

  • ¼ hlávky červeného zelí
  • sůl
  • špetka muškátového květu
  • hrst plocholisté petrželky
  • cukr
  • 4−6 lžic červeného vinného octa
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • hrst rozinek

Kuřecí křídla v čaji s chilli

4 porce

  • 1,2 kg kuřecích křidélek
  • 80 g cukru
  • 3 dl silného černého čaje
  • 3 citrony
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 lžičky sušeného tymiánu

Klasická česká smaženka

4 porce

  • 4 vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej
  • 4 plátky čerstvého chleba
  • 8 lžic plnotučné hořčice
  • 4 kyselé okurky
  • 4 lžíce sterilovaných kapií

Ovesná kaše s jablky

4 porce

  • 160 g ovesných vloček
  • 3 dl vody
  • 50 g másla
  • 2 jablka
  • 40 g cukru
  • hrst namočených rozinek
  • 3 dl mléka

Fitness bramborák

6−8 porcí

  • ¾ kg brambor
  • 400 g pohanky lámanky
  • horká voda na zalití pohanky
  • 1 velká mrkev
  • 100 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 3 vejce
  • asi 2 dl mléka
  • majoránka
  • 6 stroužků česneku
  • mletý pepř
  • sůl
  • drcený kmín

Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.