|
|
|
40−45 ks
Rohlíčky z kynutého těsta uchováte dlouho dobré a křehké. Jsou skvělé ke kávě či čaji, mléku nebo kakau. Anebo „jen tak k zakousnutí…“ opravdu, jsou „k nakousnutí“. Pokud se nějaký rohlíček nedopatřením zapomene a unikne naší konzumaci, po týdnu ho můžete v troubě rozpéct a chutná taktéž skvěle.
Těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 75 g cukru
- asi 2,5 dl mléka
- 150 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžička soli
- 2 žloutky na potření Celý recept Bratislavské rohlíčky
4 porce
- 1 kuře
- olivový olej
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- střik koňaku nebo brandy
- 0,5 l suchého bílého vína
- 4 velká rajčata
- 6 velkých žampionů
- bouquet garni (svazek bylinek – petrželka, tymián, bobkový list)
- hrst zelených oliv bez pecek
- 2 lžíce petrželkového másla
- plocholistá petrželka na ozdobení
Na podávání
- bílá bageta
- olivový olej
- 8 křepelčích vajíček
Petrželkové máslo
- 50 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sekané petrželky
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- střik citronové šťávy Celý recept Kuře Marengo
10−12 porcí
Korpus (dortová forma o průměru 24 cm)
- 140 g grahamových (máslových) sušenek
- 30 g krupicového cukru
- 10 g kakaa
- 70 g másla
Sýrová směs
- 600 g sýra Philadelphia
- 150 g cukr
- 3 vejce
- 80 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80 g čokoládové polevy (nebo 60 g čokolády na vaření + 10 g másla + 10 g krupicového cukru)
Čokoládová poleva
6−8 porcí
- 1 kg mleté vepřové plece
- snítka saturejky
- snítka petrželky
- snítka majoránky
- snítka oregana
- snítka tymiánu
- 1 lžička kmínu
- 4 cl koňaku
4–6 porcí
- ½ kg hovězího mletého masa
- ½ kg vepřového mletého masa (30 % tuku)
- 2 cibule
- 50 ml oleje
- svazek koriandru
- 2 čerstvé chilli papričky
- 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 3−4 lžíce ústřicové omáčky
- 1 vejce
4 porce
O domácím burgeru si nemusíte nechat zdát. Připravte si jej podle Ondrova receptu přesně tak, jak vám popisujeme níže. Základem jsou nejen chutné hovězí karbanátky, ale i domácí houstičky obohacené o chuť mladé cibulky. Vždyť i pečivo lze připravit na grilu! Při natáčení nám počasí příliš nepřálo a ačkoli bylo kalendářně jaro v plném proudu, byla velká zima. Těsto na houstičky jsme nechali vykynout v teple kuchyně Toulcova dvora, za což děkujeme místnímu kuchařskému týmu.
domácí cibulové houstičky
8 porcí
- 500 g listového těsta
- hladká mouka na vyválení
- 1 žloutek
4 porce
Dva druhy chřestu ve smetanové omáčce, jemně ochucené muškátovým oříškem víc než sluší šťavnaté telecí pečínce.
maso
4 porce
Omáčka choron (čti šoron) je další druh omáčky pocházející z francouzské gastronomie. Základem je omáčka holandská. Pokud základní holandskou omáčku ochutíme estragonem a kerblíkem (v tuto chvíli máme omáčku na způsob béarnské) a přidáme rajčatové pyré, získáme omáčku choron. Přípravou pyré začneme naše vaření.
rajčatové pyré
4 porce
- ¼ hlávky červeného zelí
- sůl
- špetka muškátového květu
- hrst plocholisté petrželky
- cukr
- 4−6 lžic červeného vinného octa
- 3 lžíce rostlinného oleje
- hrst rozinek
4 porce
- 1,2 kg kuřecích křidélek
- 80 g cukru
- 3 dl silného černého čaje
- 3 citrony
- 1 lžička mletého chilli
- 2 lžičky sušeného tymiánu
4 porce
- 4 vejce
- 4 lžíce strouhanky
- mletý pepř
- sůl
- olej
- 4 plátky čerstvého chleba
- 8 lžic plnotučné hořčice
- 4 kyselé okurky
- 4 lžíce sterilovaných kapií
4 porce
- 160 g ovesných vloček
- 3 dl vody
- 50 g másla
- 2 jablka
- 40 g cukru
- hrst namočených rozinek
- 3 dl mléka
6−8 porcí
- ¾ kg brambor
- 400 g pohanky lámanky
- horká voda na zalití pohanky
- 1 velká mrkev
- 100 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- 3 vejce
- asi 2 dl mléka
- majoránka
- 6 stroužků česneku
- mletý pepř
- sůl
- drcený kmín
Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.
|
|
Poslední tip, trik či komentář