„Seriál nazvaný původně jen Vinařskou stezkou zaprvé uvádí nový moderátor, zadruhé jsme rozšířili jeho obsah. A jak už prozrazuje i pozměněný název – Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem – přehlídku jiskrných moků doplňuje od nynějška i něco k zakousnutí.
V první části jednotlivých epizod se divák pochopitelně i nadále bude moci seznámit vždy s tím či oním vynikajícím vinařem působícím v některé z nejproslulejších maďarských vinařských oblastí, zato v druhé polovině pořadu se poputuje do kuchyně, kde budou pravidelně strhávány roušky rozličných gastronomických tajemství… K obnově seriálu značnou měrou přispívá osobnost nového moderátora. Zoltán Magos, jeden ze stálých kuchařů stanice TV Paprika, představuje divákům nejlepší vinaře Maďarské republiky s jistotou pravého znalce, ale bez domýšlivosti samozvaných „vševědů”. A když už víme, které jídlo patří k právě „probíranému” vínu, s klidem se odebere do kuchyně, kderozehraje celou škálu svých kuchařských dovedností. To potom opravdu chutná večeře k láhvince vína, připravená podle nejmodernějších gastronomických principů! Mezitím bude divák poučen i o tom, při jaké teplotě má to či ono víno skladovat, do jakých sklenic je má nalévat, jaké pořadí má dodržovat při servírování a které chuti jdou nejlépe navzájem dohromady. Na věrohodnost sdělovaných informací i nadále dohlíží Helga Gálová, která je poradkyní televizní stanice TV Paprika pro vinařské otázky. Kultura konzumace vín na nejvyšším stupni, pro všechny, kteří se neradi spoléhají na náhodu.“
Zdroj: TV Paprika http://tvpaprika.hu/cs/musoraink/vinarskou_stezkou_s_vidlickou_a_nozem
Recepty pořadu Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem:
- Biftek v omáčce z barevného pepře s bramborovým koláčem – K vínu Cabernet Saugvinon, ročník 2000, ze sklepů Attily Gereho
- Biftek z maďarského hovězího á la Gere – K vínu Kopár Cuvé, ročník 2001, ze sklepů Attily Gereho
- Candát na hnědých žampiónech – k vlašskému ryzlinku Szent György hegyi Olaszrizling, ročník 2004, ze sklepů Dr. Józsefa Laposy
- Candát na zelenině se smetanovou omáčkou ochucenou chardonnay a s bramborovými perličkami – k vínu Chardonnay, ročník 2001, ze s
- Candát ve dvojí omáčce – k bílému vínu Loliense, ročník 2004, ze sklepů Jánose Konyáriho
- Čerstvý salát s jogurtovou zálivkou a kousky pikantního kuřecího masa – k vínu „Zöld Veltelini”, ročník 2002, ze sklepů Dr. Sánd
- Chřest na salátovém základě – k vínu Crede ze sklepů „Bisol Pincészet”
- Čokoládová pěna (mousse) s ovocnou polevou – K vínu Meruma, ročník 2003, ze sklepů Gábora Kisse
- Čokoládový krém se sušeným švestkami – k vínu Duennium Cuvée, ročník 2003, ze sklepů „Vylyan Pincészet”
- Čokoládový muffin s horkou višňovou polevou – doporučujeme podávat s vínem Pinot Noir, ročník 2003, ze sklepů Bély Vinczeho
- Divoká kachna s červeným zelím dušeným na červeném víně a s opékanými bramborami – doporučujeme podávat s vínem „Ermitage Cuvée
- Domácí husí stehna s pohankovou kaší a slaninovými rolkami plněnými sušenými švestkami – k vínu Egri Bikavér, ročník 2003, ze sk
- Fíkové koláčky – doporučujeme podávat s vínem „Szürkebarát”, ročník 2004, ze sklepů Mihálye Figuly
- Grilovaná jehněčí kotleta s hruškovým, sýrovým salátem – doporučujeme podávat s vínem „Merlot”, ročník 2003, ze sklepů Zoltána G
- Grilované plátky svíčkové se směsí grilované zeleniny – doporučujeme podávat s vínem „Merengő”, ročník 2003, ze sklepů dr. Györg
- Grilovaný steak z červeného tuňáka s cibulovou marmeládou – doporučujeme podávat s vínem „Villus Cuvée”, ročník 2004 ze sklepů Z
- Hovězí závitek v teplém salátovém lůžku – K vínu Cabernet Franc, ročník 2003, ze sklepů Gábora Kisse
- Hovězí závitky s ruccolou plněné parmezánem – k vínu Pinot noir, ročník 2003, ze sklepů Ede Tiffána
- Husí játra na rožni s kdoulemi – doporučujeme podávat s vínem „Szilénusz Cuvée”, ročník 2003, ze sklepů Mihálye Figuly
- Jelení plátky s vinnou omáčkou a prosnou kaší – k vínu Grande selection, ročník 2003, ze sklepů Ede Tiffána
- Jelení steak s pepřovou borůvkovou omáčkou a cibulovou marmeládou – k vínu Cuvée Carissimae, ročník 2003, ze sklepů Ede Tiffána
- Jelení svíčková pečeně s višňovou vinnou omáčkou a pohankovou kaší – doporučujeme podávat s vínem „Bock Cuvée”, ročník 1999
- Jelení svíčková s černým bobulovitým ovocem a kukuřičnou kaší – k vínu Amarone Di Valpolicella ze sklepů „Bussola pincészet”
- Jemné řezy z mléčného těsta – k vínu Cartizze ze sklepů „Bisol Pincészet”
- Kachní prsíčka na grilu se salátem a grilovanou zeleninou – k vínu Muntenuovo Cuvée, ročník 2003, ze sklepů „Vylyan Pincészet”
- Kančí pečeně s omáčkou z lesních plodů a červeného vína a s bramborovou kaší – k vínu Cabernet Franc, ročník 2003, ze sklepů Bél
- Kančí ragú po lesnicku – k červenému vínu Loliense, ročník 2003, ze sklepů Jánose Konyáriho
- Kohoutí pečínka s bramborovými vdolečky – k vínu Pinot Noir, ročník 2004, ze sklepů „Vylyan Pincészet”
- Krémová polévka z brokolice – doporučujeme podávat s vínem „Sougvinon Blanc”, ročník 2004 ze sklepů Mihálye Figuly
- Kuřecí copánek na grilu s grilovanou zeleninou – K vínu Villányi Cuvée Phoenix, ročník 2002, ze sklepů Attily Gereho
- Kuřecí závitky plněné zeleninou dušenou na másle – k vínu Siller, ročník 2004, ze sklepů Alajose Wunderlicha
- Kyselé zelí s ječnými kroupami a vepřovým masem – k vínu Rizling, ročník 2002, ze sklepů Dr. Sándora Tótha
- Makové dortíky s višňovým sósem – k vínu Cuvée Premium Selection, ročník 2004, ze sklepů Béres Pincészet
- Malinová polévka s meduňkou – doporučujeme podávat s vínem „Rosé”, ročník 2004, ze sklepů dr. Györgye Lőrincze
- Mořský okoun pečený v papíru – k vínu Prosecco ze sklepů „Bisol Pincészet”
- Nadívaná kuřecí prsíčka s houbami na smetaně a bramborovým koláčem – k vínu Furmint Premium Selection, ročník 2005, ze sklepů Bé
- Pasta al forno – k vínu Valpolicella Classico ze sklepů „Bussola pincészet”
- Pečené koleno po selsku – k vínu Badacsonyi Szürkebarát, ročník 2004, ze sklepů Dr. Józsefa Laposy
- Pečené kuře s malinovou vinnou omáčkou a bramborovou kaší – doporučujeme podávat s vínem „Rosé”, ročník 2004, ze sklepů Józsefa
- Pečínka z divoké kachny na šalvěji – k vínu Frankovka (Kékfrankos), ročník 2002, ze sklepů Alajose Wunderlicha
- Penne se zelenou omáčkou – k vínu Hárslevelű Classic Selection, ročník 2005, ze sklepů Béres Pincészet
- Perlička pečená na jablkách a hruškách s prosem – k vínu Tricollis Cuvée, ročník 2004, ze sklepů Opatství Pannonhalma
- Plněné kedlubny – doporučujeme podávat s vínem „Pinot blanc”, ročník 2004, ze sklepů Istvána Jásdiho
- Ragú z jeleního a kančího masa s hřiby a kukuřičnou kaší se slaninou – k vínu značky Viktória cuvée, ročník 2001, ze sklepů Ala
- Salát z kozího sýra s malinovým octem – k vínu Rosé Cuvée, ročník 2004, ze sklepů Jánose Konyáriho
- Salát z mořských plodů – k vínu 333 Cuvée, ročník 2004, ze sklepů Ottó Légliho
- Široké nudle s lesními houbami – doporučujeme podávat s vínem „Lőczedombi Olaszrizling”, ročník 2003, ze sklepů Istvána Jásdiho
- Skopové koleno na hřebíčku se zelím dušeným na víně a šťouchanými bramborami s červenou cibulkou – doporučujeme podávat s vínem
- Sumčí steak nadívaný uzeným pstruhem – doporučujeme k vínu Sougvinon Blanc, ročník 2004 ze sklepů Ottó Légliho
- Sumec na paprice s brynzovými haluškami – K vínu Portugeiser, ročník 2004, ze sklepů Gábora Kisse
- Sýrové kuličky v županu – doporučujeme podávat s vínem „Lőczedombi Szürkebarát”, ročník 2003, ze sklepů Istvána Jásdiho
- Uzený pstruh na salátovém základě – doporučujeme podávat s vínem „Napbor”, ročník 2004, ze sklepů dr. Györgye Lőrincze
- Vepřová panenka plněná pórkem – K vínu Chardonnay, ročník 2003, ze sklepů Ottó Légliho
- Zapékané těstoviny „vargabéleš” s rozinkami namočenými do vína – doporučujeme podávat s vínem „Badacsonyi Szürkebarát” (pozdní s
- Zapékaný baklažán s parmezánem – doporučujeme podávat s vínem „Rosé Cuvée”, ročník 2004, ze sklepů Zoltána Günzera
- Zelený salát s husími žaludky a hruškami, s olivovou zálivkou – k vínu St. Martinus Cuvée, ročník 2005, ze sklepů Opatství Panno
- „Šomlói galuška” netradičně – k vínu Reciotto ze sklepů „Bussola pincészet”
Poslední tip, trik či komentář